Miként kezeljük a járványt? Itt olvashatók Bagdy Emőkének a Bankszövetség felkérésére készített ajánlásai

Hírek2020. ápr. 9.Növekedés.hu

Jelenkorunkban veszélyhelyzet esetén is vannak olyan szolgáltatások, melyek feltétlen működése és működtetése a társadalom alapvető elvárása. Ilyen például a gyógyszerellátás, az élelmiszer kereskedelem és ugyanilyen nélkülözhetetlen mindennapi életünkhöz a banki szolgáltatás is. A Magyar Bankszövetség felkérésére Bagdy Emőke pszichológus professzor elkészített egy veszélyhelyzetre vonatkozó „hogyan alkalmazkodjunk a világjárvány kihívásaihoz?” ajánlást, és öt, a hétköznapokra szóló tanácsadó hanganyagot.

Ma Magyarországon 1956 darab bankfiók és kirendeltség van, melyek 95%-a az aktuális veszélyhelyzet körülményei között is folyamatosan működik. Országosan 5 ezer pénzkiadó automata (ATM) üzemel, 147 ezer POS terminálon lehet bankkártyával fizetni. A pénzellátás és -forgalom a megváltozott körülmények között is nap mint nap zavartalanul működik. Emberi kéz érintése nélküli, bankkártyás, mobilos fizetéssel is – amelynek PIN kód megadása nélküli értékhatára április 15-éig mindenütt 15 000 forintos összegig emelkedik. A márciusban elindított azonnali fizetési rendszer több millió forint átutalást teljesített már pontosan, hétvégén és éjszaka is másodpercek alatt. Köszönhető ez a most is dolgozó 40 ezer pénzintézeti munkatárs elkötelezettségének, helytállásának.

"Mindig is tudtuk, hogy egyek vagyunk a társadalommal, az általános veszélyhelyzet azonban ezt a tényt még nyilvánvalóbbá teszi" - olvasható a Magyar Bankszövetség közleményében. A bankszektor vezetői is egytől egyig a kötelességüknek érzik, hogy kiemelt figyelemmel a munkatársakra és az ügyfelekre, valamint rajtuk túl is próbáljanak segítő kezet nyújtani a mai szokatlan és váratlan kihívásokkal szembesítő, közös élethelyzetekben.

„A munkakörülményei szinte mindenkinek megváltoztak: megrendítő hatású lehet az új élethelyzet, amelyre nem vagyunk felkészülve, váratlanul ért minket, így a régi helyzetmegoldásaink alkalmatlanok”

– összegzi dr. Bagdy Emőke pszichológus professzor, aki a Magyar Bankszövetség felkérésére elkészített egy veszélyhelyzetre vonatkozó „HOGYAN ALKALMAZKODJUNK A VILÁGJÁRVÁNY KIHÍVÁSAIHOZ?” ajánlást, és öt, a hétköznapokra szóló tanácsadó hanganyagot.

A Bankszövetség ezeket segítségül szánja a front-office-ban és a home-office-ban dolgozó kollégáinknak, és minden hasonlóan érintett ember figyelmébe ajánlja. Ki-ki azután el tudja majd dönteni, hogy az ő helyzete és egyénisége számára vajon mi a leginkább megfogadható, professzionális életvezetési tanács. Bizonyára lesznek, akik majd tovább is gondolják mindazt, amit természetesen csak korlátozott időkeretek között fejthetett ki a professzorasszony, és ők úgy válnak ellenállóbbá a vírus és következményeinek támadásával szemben. Meggyőződésünk, hogy az anyagokból mindenki kaphat szellemi és érzelmi muníciót ahhoz, hogy sikeresen őrizze meg önmaga és családja testi és lelki egészségét.

Az ajánlás itt érhető el, a hanganyagok pedig Bagdy Emőke digitális csatornáján érhetőek el.