Milyen költségekkel jár egy vállalkozás elindítása?

Hírek2021. aug. 19.Növekedés.hu

Egy vállalkozás elindítása sokat adhat számunkra. A siker csakis rajtunk múlik és azon, hogy mennyire vagyunk kitartóak. Ha jó az ötlet és felkészültek vagyunk, határ a csillagos ég!

Vállalkozz felkészülten – érdemes mindennek utánaszámolni!

Annak érdekében, hogy minél zökkenőmentesebb legyen az indulás, és ne veszítsük el korán a motivációnkat, érdemes előre terveznünk. Érdemes előrelátónak lennünk és hosszú távra terveznünk a pénzünkkel. Egy üzleti terv alapvető kívánalom, hogy láthassuk, milyen költségekkel és bevételekkel tervezhetünk.

Milyen költségekkel számolhatunk egy vállalkozás indításakor?

Cégalapítás költségei

A legegyszerűbben és a legolcsóbban egyéni vállalkozást alapíthatunk. Az egyéni vállalkozásunkat egy Ügyfélkapu regisztrációval hozhatjuk létre, amelynek a költsége nulla.

Cégalapítás esetén összetettebb költségek jelentkeznek. Ebben az esetben meg kell fizetnünk a cégalapítási illetéket, illetve számolnunk kell közzétételi díjjal és ügyvédi költségekkel is. Bt. és Kft. esetén pár éve eltörölték az illetékfizetési kötelezettséget és a közzétételi díjat is. Zrt. alapításánál viszont számolnunk kell ezekkel a költségekkel, kb. 100 -105.000 Ft-al.

Cégalapításnál a törzstőkét is be kell fizetnünk az induláshoz. Kft. 3.000.000 Ft- ot kell befizetnünk az első 2 év alatt (szabadon választható induló összeggel). Zrt. esetében 5.000.000 Ft a törzstőke alap, amelynek 25%-át szükséges induláskor befizetnünk. Bt. esetében nincsen meghatározva a törzstőke minimum összege.

Az alapítás során számolnunk kell ügyvédi munkadíjjal is, ami vállalkozási formától függően 50-100.000 Ft-os költséget jelent (természetesen iroda függőek az árak).

Zrt. alapítása esetében 50 - 100.000 Ft illetéket kell fizetni (egyszerűsített/normál eljárás).

A kötelező Kereskedelmi- és Iparkamarai tagság éves díja pedig 5.000 Ft. 

Ezekre az összegekre szükséges rászámolnunk az összes többi vállalkozás elindításához tartozó költségeket.

Hogyan vágjunk bele, ha nincs meg a kezdőtőkénk?

Ha nincs elég kezdőtőkénk vagy valamilyen egyéb kiadásra már nem jutna pénz, – ne feledkezzünk el a marketing költségekről sem - akkor a gyorskölcsön azonnali megoldást jelenthet. A gyorskölcsön a legtöbb esetben bármire felhasználható.

Melyek a gyorskölcsön feltételei? 

Gyorskölcsön igényelhető azok számára, akik elmúltak 18 évesek, bejelentett magyarországi lakcímmel, lakossági bankszámlával, érvényes azonosító okmánnyal rendelkeznek és 3 hónapnál hosszabb munkaviszonyuk van, ahol fizetésük összege eléri a minimálbér szintjét, és ezt a munkaviszonyt igazolni is tudják, illetve nem szerepelnek negatívan a KHR listán.

Amennyiben a vállalkozás elindításához csak egy kisebb összeg hiányzik, akkor érdemes gyorskölcsönt felvenni a kiadásokra, hogy biztosítsuk induló vállalkozásunk stabil pénzügyi helyzetét. Nem érdemes az álmokat feladni, tervezni kell és felkészülve nekivágni a kalandoknak, így biztosan haladhatunk vágyott sikereink felé.(X)