Mit gondol, vajon melyik nép a legpesszimistább a világon?

Hírek2019. jan. 1.Növekedés.hu

Mit gondol, jobb életkörülmények lesznek a világban 15 év múlva? A japánok 10 százaléka, a svédek 39 százaléka válaszolt igennel. Mi magyarok a magunk 18 százalékával a korábbiakhoz képest optimistábbak vagyunk, de a borúlátók listáján még mindig előkelő helyen állunk. A globális GDP meredeken emelkedik és történelmi maximumán van, miközben a várható élettartamok hamarosan már a 100 évet közelítik, a globális mélyszegénység stabilan csökken, a csecsemőhalandóság zuhan. Tengernyi példát lehet felhozni arra, hogy miért válik jobbá a világunk, az Our World in Data által készített felmérés mégis azt mutatja, hogy az emberek többsége - érdekes módon ez hatványozottan igaz a fejlett világra - nem számít az életkörülmények javulására a jövőben. Az ábrán látható a felmérés egyik eredménye, melyben

az "Ön szerint milyen irányba változnak az életkörülmények globálisan a következő 15 évben" kérdésre születtek válaszok.
Jól látszik, hogy a fejlett országokban mindössze 10-20 százalék az igenek aránya - zöld színnel az igenek, pirossal a nemek láthatók, míg a sárga válaszok jelzik az életkörülmények stagnálását, a szürkék pedig nem tudják -, míg például Kenyában vagy Nigériában a megkérdezettek kétharmada számít javulásra.
A magyarok mindössze 18 százaléka optimista a jövőt illetően, 34 százalék változatlanságot becsül, és 40 százalék szerint romlik a helyzet.
Érdekes, hogy a velünk viszonylag jól összehasonlítható Lengyelországban hozzánk képest sokkal derűlátóbbak: 33 százalék szerint jobbra fordulnak a dolgok, és csak a megkérdezettek negyede szerint várható romlás. Európában a svédek a legoptimistábbak a maguk 39 százalékával. A teljes cikk és az eredeti elemzés Pénzügyi Szemle Online oldalán, ITT olvasható.