Mit tegyünk, ha pont most van CSOK-ra szükségünk?

Hírek2020. ápr. 30.Növekedés.hu

A járványhelyzet kezelését szolgáló kormányzati intézkedések a pénzügyi szektor működésében is jelentős változásokat eredményeztek az elmúlt hetekben. Ezek a Családi Otthonteremtési Kedvezményhez (CSOK) kapcsolódó kedvezményes hitel igénylésének és a már folyósított kölcsönök törlesztésének feltételeit is érintik. Az OTP Bank szakértői összegyűjtötték és megválaszolták az ügyfelektől beérkezett legfontosabb kérdéseket.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény indulása óta 2019 év végéig az OTP Bank több mint 54 ezer megkötött szerződésre csaknem 190 milliárd forintot folyósított a kérelmezőknek. Az ügyfelek több mint kétharmada (70 százalék) a CSOK-hoz kapcsolódóan kedvezményes lakáshitelt is felvett, átlagosan 8 millió forintot. 

A tavaly júliusban bevezetett falusi CSOK-ra az OTP Bankhoz az év végig beérkezett igénylések száma meghaladta a 4300-at, összértéke pedig megközelítette a 25 milliárd forintot. A támogatások átlagos összege 5,7, a melléjük igényelt hiteleké 6,7 millió forint volt. 

A számok, illetve az intenzív érdeklődés ismeretében nem meglepő, hogy sokakban merült fel a kérdés, hogy a veszélyhelyzetben is megmarad-e a CSOK, továbbra is igénybe lehet-e venni a támogatást. Novák Katalin családügyi államtitkár a koronavírus-járvány elleni küzdelem összehangolására létrehozott Operatív Törzs április 8-án megtartott tájékoztatóján megerősítette, hogy minden családtámogatás elérhető marad a veszélyhelyzet idején is.

Az állami támogatások szakértőjeként az OTP Bank a veszélyhelyzetben meghozott szabályokhoz és az ügyfelek igényeihez igazodva folyamatosan biztosítja a CSOK- kérelmek befogadását, elbírálását, a támogatások és a kedvezményes hitelek folyósítását. Az elsődleges cél az ügyfelek és a hitelintézet munkatársainak egészségének védelme, ezért az OTP Bank továbbra is azt javasolja az ügyfeleknek, hogy csak a legszükségesebb esetekben keressék fel a bankfiókokat. Tájékozódásra, a hitelképesség előzetes felmérésére inkább a www.otpbank.hu honlapot érdemes használni.

„A CSOK és a hozzá kapcsolódó kedvezményes CSOK hitel igénylésének feltételrendszere nem változott a veszélyhelyzetben sem. A szükséges dokumentumok benyújtásának rendjében azonban elérhetőek olyan elektronikus adminisztrációs lehetőségek, amelyek könnyebbséget jelentenek az ügyfelek számára és csökkentik a személyes találkozók számát, ezzel leegyszerűsítve az ügyintézést a jelenlegi helyzetben” 

– mondja Kormos Zoltán, az OTP Bank ingatlanhitelezésért felelős vezetője.

Az OTP Bank szakértői a módosítások kapcsán emlékeztetnek arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank április elején körlevélben szólította fel a hitelintézeteket, hogy az államilag támogatott hiteleknél (a CSOK mellé igényelt kölcsön is ebbe a körbe tartozik) fogadják el a kormányhivatalok elektronikus hatósági bizonyítványait az ügyfelek TB-jogviszonyának igazolására. Ezt az ügyfélkapura küldött igazolást tehát nem kell személyesen bevinni a bankfiókba a hiteligénylés során.

Jelentős könnyítés emellett, hogy a gazdasági nehézségek miatt fizetés nélküli szabadságra küldött munkavállalók nem veszítik el a TB-jogosultságukat.

Az OTP Bank szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy a TB-jogviszony igazolása a CSOK-hoz kapcsolódó kedvezményes hitel folyósításának egyik előfeltétele, így ez a lépés mindenképpen csökkenti az adminisztrációs terheket.

Hiteltörlesztési moratórium

Sokakat foglalkoztató kérdéskör volt, hogy a CSOK-ra vonatkozik-e a hiteltörlesztési moratórium? A Kormány által 2020. december 31-ig meghirdetett törlesztési moratórium a CSOK-hoz kapcsolódó kedvezményes hitelekre is vonatkozik. Azoknak az ügyfeleknek, akik élni kívánnak a törlesztési halasztás lehetőségével, nincs tennivalójuk. Nyilatkozniuk csak azoknak kell, akik továbbra is fizetni szeretnék a részleteket. Ezt a legegyszerűbben az OTP Bank internetbankjában vagy a weboldalon keresztül kitölthető nyilatkozattal tehetik meg. Aki most úgy dönt, hogy nem él a moratórium lehetőségével, az év végéig bármikor meggondolhatja magát.

Az OTP Bank szakértői az összegyűjtött tapasztalatok alapján arra hívják fel az ügyfelek figyelmét, hogy a jelenlegi, sokak számára bizonytalansággal járó helyzetben különösen körültekintően mérjék fel anyagi teherbíró képességüket, és alaposan tervezzék meg a hitelfelvételt.