Módosít a veszélyhelyzet a Babaváró kölcsönök feltételein? Itt az OTP Bank szakértőinek válasza

Hírek2020. ápr. 6.Növekedés.hu

A kormány bizonyos lakossági és vállalati hitelekre fizetési moratóriumot hirdetett a járványhelyzet miatt. Az elmúlt napok tapasztalatai alapján sok ügyfelet érdekel, hogy az új szabályok hogyan érintik a meglévő és az új Babaváró hiteleket. Az OTP Bank szakértői összegyűjtötték ezekre a válaszokat.

A Babaváró kölcsön bevezetése egy éves évfordulójához közeleg, azóta közel 40 ezer házaspár igényelt átlagosan 9,5 millió forint összegű támogatást az OTP Banknál. A koronavírus járvány miatt szükséges új intézkedések azonban sok családtervező pár életében okozott megoldandó helyzeteket és még ennél is több kérdés merült fel. Az OTP Bank, mint az állami támogatások szakértője összeszedte a leggyakrabban felmerülő kérdéseket és az ezekkel kapcsolatos válaszokat.

1. Hogyan érinti a hiteltörlesztési moratórium a Babaváró kölcsönöket?

A 2020. december 31-ig elrendelt hiteltörlesztési moratórium a 2020. március 18-ig már folyósított Babaváró kölcsönökre is vonatkozik. Az ilyen hitelek esetében további könnyítés, hogy a törlesztés szüneteltetésének idején a részletszabályokat tartalmazó kormányrendelet szerint nem kell megfizetni a kezességvállalási díjat, ami a felvett összegtől függően néhány tízezer forintos megtakarítást jelent az ügyfeleknek. A kölcsön futamideje ugyan meghosszabbodik, de a törlesztőrészlet összege nem lehet magasabb, mint a szerződés szerinti törlesztőrészlet összege1. Azoknak az ügyfeleknek, akik élni akarnak a hiteltörlesztési moratóriummal, nincs semmi teendőjük, az OTP Bank is automatikusan intézi a törlesztés szüneteltetését.

2. Mi a teendője az ügyfélnek, ha folytatná a hitel törlesztését?

Az ügyfeleknek nyilatkozniuk kell, ha nem akarják szüneteltetni a törlesztést. Ezt a legegyszerűbben az OTP Bank internetbankjában vagy a weboldalon keresztül kitölthető nyilatkozattal tehetik meg. Aki most úgy dönt, hogy nem él a moratórium lehetőségével, az év végéig bármikor meggondolhatja magát.

3. A koronavírus-járvány idején is lehet Babaváró kölcsönt igényelni?

Igen, lehet. A szerződéskötés fizikai körülményei azonban a járványügyi intézkedések miatt megváltoztak az ügyfelek és a fiókban dolgozó kollégák egészségének megóvása érdekében.

„Az OTP Bank számára az ügyfelek és a munkatársak egészségének védelme kiemelt cél. Éppen ezért minden fórumon igyekszünk ügyfeleink figyelmét felhívni arra, hogy csak a legszükségesebb esetekben keressék fel a bankfiókokat. Érdemes a Babaváró kölcsön személyes igénylését megelőzően az OTP Bank holnapján tájékozódni a jogosultsági feltételekről, ezzel is lerövidítve az ügyintézés időtartamát” – javasolja dr. Rajmonné Veres Ibolya, az OTP Bank hitelezési folyamatokért felelős vezetője.

4. A munkahely elvesztése kizáró ok?

A konstrukciónak nem feltétele, hogy a házaspár mindkét tagja aktív kereső legyen, az viszont fontos kitétel, hogy együtt képesek legyenek viselni a törlesztéssel járó anyagi terheket. Ezt a bank a hitelbírálat során ellenőrzi. Fontos tanács, hogyha a házaspár egyik tagja átmenetileg elveszítette a munkáját, minél előbb jelentkezzen be álláskeresési támogatásért, hogy a társadalombiztosítási jogviszonya folyamatos maradjon.

5. A lejáró okmánnyal mit tehetek?

A 2020. március 12-ét követően lejáró okmányok most nem jelenthetnek akadályt az ügyintézésben, mert az érvényességüket a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig automatikusan meghosszabbították. Ha pedig valaki most kötött névváltozással járó házasságot, annak ki kell várnia az új okmányok megérkezését a hiteligénylés elindításához.

További információk a Babaváró kölcsönnel kapcsolatban: https://www.otpbank.hu/portal/hu/SzabadFelhasznalasuHitelek/Babavaro

1 Forrás: Magyar Közlöny, 2020. március 24-e, 52 szám. https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/ec0dc8a4d803caef77934b34ebc1aaba9904d9d1/megtekintes