MNB alelnök: a digitális pénz komoly versenyelőnyt jelenthet

Hírek2020. okt. 30.Növekedés.hu

A kiberbiztonsággal egyre többet kell foglalkozni, hisz folyamatosan bővül a támadási felületek száma – mondta el Virág Barnabás a Hungarian Business Leaders Forum konferenciáján.

A járvány lassan átformálja a világot. A pandémia miatt világszerte felgyorsultak a digitalizációs folyamatok. Ez nem csak abban nyilvánul meg, hogy a fogyasztók az online csatornák felé fordultak, hanem abban is hogy a vállalatok termék illetve szolgáltatás portfoliójának digitalizációja átlagosan hét évvel gyorsult fel – mondta el Virág Barnabás pénteken a HBLF 22. Pénzügyi Csúcstalálkozón.

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke ismertette a BME és az MNB közös kutatását is, amelyből kiderült, hogy a válaszolók 19 százaléka a járvány miatt gyakrabban fizet készpénzmentesen. A rendszeresen online végzett tevékenységek közé pedig 71 százalék sorolta be a pénzügyek netes intézését.

Az online bankolást használók arány Magyarországon így is az uniós szint alatt van. Vagyis van tér a fejlődésre.

Az MNB a járvány előtt itthon felmérte a bankok digitalizációs szintjét. A kutatásból az derült ki, hogy a bankrendszer digitális fejlettsége közepes. A belső működés tekintetében a kép kedvezőbb, ám a külső érintettekkel való kapcsolattartás digitalizáltsága több szempontból is fejlesztendő. Mint az MNB alelnök leszögezte: a vizsgált területeken érdemi különbségek vannak a hazai bankok között.

A friss trendek kapcsán Virág Barnabás elmondta: a nagy technológiai cégek, amelyek megjelentek a pénzügyi területen hirtelen rengeteg ügyfelet tudtak szerezni. Csak az Alipay-nek például közel 900 millió felhasználója van. Az új friss szereplők azonban új kihívásokat is jelentenek. A mostani tendenciák például a kiberbiztonsági kockázatokat is növelik, hisz folyamatosan bővül a támadási felületek száma. Az MNB alelnök hangsúlyozta: a jegybankok több téren is tudják segíteni a digitalizációt.

Ezek közé tartozik az innovációk támogatása, a hatékonyság fejlesztése és a pénz digitalizációja is.

A digitális jegybankpénz (Central Bank Digital Currency – CBDC) lehetőségeit egyre több jegybank vizsgálja. Ezen a téren Kína és Svédország jár a legelőrébb a fejlesztésekkel. Egy biztos: aki először képes előállni a digitális jegybankpénzzel annak ez komoly versenyelőnyt fog jelenteni. A téma kapcsán Virág Barnabás hangsúlyozta: a jegybankok olyan megoldások irányába kívánnak elmozdulni, melyek a jegybankok és a kereskedelmi bankrendszer együttműködésén és közös megoldásain fognak alapulni.