MNB: Történelmi mélyponton az ország külső adóssága

Hírek2019. júl. 4.MTI

A lakosság tulajdonában egyre több az állampapír, ennek is köszönhető, hogy a GDP-hez viszonyítva 8 százalékra csökkent Magyarország nettó külső adóssága. A bruttó külső adósság 57 százalékon áll - közölte a jegybank.

Magyarország külső sérülékenysége tovább csökkent: a gazdaság külső adósságrátái újabb historikusan alacsony szintre csökkentek - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A külső egyensúlyi mutatók továbbra is meghaladják a régiós országokban jellemző szintet.
Az MNB közölte: 2019 első negyedévében a gazdaság külső finanszírozási képessége a GDP 2,1 százalékát, míg a folyó fizetési mérleg többlete a GDP 0,1 százalékát tette ki.

A külső egyensúlyi mutatók mérséklődése a külkereskedelmi egyenleg és az EU-transzferek enyhe csökkenésére vezethető vissza.

Az áruegyenleg alakulásában továbbra is meghatározó az erős belső kereslet, azonban az első negyedévben a korábban felhalmozott készletek felhasználása jelentősen javította a külkereskedelmi egyenleget - írták. A dinamikusan bővülő import hátterében elsősorban a vállalatok élénk beruházási aktivitása áll, ami javítja a gazdaság hosszabb távú növekedési képességét.

A jövedelemegyenleg hiánya a külföldre fizetett kamat csökkenésével tovább mérséklődött.Az elemzésben azt írták: a finanszírozási oldal szerint az első negyedévben jelentős, 1,5 milliárd eurós nettó külföldi működőtőke-beáramlás (FDI) történt, miközben közel 1 milliárd eurót tett ki a nettó külső adósságkiáramlás; az állam és a vállalatok adósságleépítésével szemben a bankrendszer nettó külső adóssága bővült. 

Az MNB kiemelte: a GDP-arányos nettó külső adósság így historikus mélypontra, 8 százalék közelébe mérséklődött, míg a bruttó külső adósság - elsősorban az állam csökkenő külföldi ráutaltságának köszönhetően - a GDP 57 százaléka alá esett.

Az ország rövid külső adóssága 19,3 milliárd eurót tett ki, a devizatartalék 27,5 milliárd eurós márciusi szintje így továbbra is érdemben meghaladja a befektetők által elvárt, biztonságosnak tartott szintet - írták.

A megtakarítási folyamatokról azt emelték ki, hogy a magánszektor nettó pozíciója csökkent, miközben folytatódott az állam finanszírozási igényének mérséklődése. A vállalatok bővülő forrásigénye mögött elsősorban a magas beruházási aktivitás áll.

A háztartások nettó pénzügyi megtakarítását mérsékelte a lakossági fogyasztás élénkülése, ugyanakkor a szektor finanszírozási pozíciója továbbra is jelentős maradt.

A negyedévben tovább bővült a lakosság - elsősorban hosszú lejáratú - állampapír állománya,

ami tovább mérsékelte a sérülékenységi kockázatokat - közölte a jegybank.