Viszik a babavárót, mint a cukrot - Költekezik a magyar lakosság

Elemzések2019. nov. 12.Harsányi Péter

A kétszámjegyű béremelkedésnek, az alacsony munkanélküliségnek, a nagyfokú fogyasztói bizalomnak, és a lakossági hitelezés felfutásának köszönhetően magas szinten stabilizálódhat a lakossági fogyasztás, amely a GDP növekedés legfontosabb pillérét képezi. A kedvező folyamatok a kiskereskedelmi szektor teljesítményén is látszanak, ami régiós szinten is kiemelkedő. A későbbiekben nagyban támogatja majd a lakossági fogyasztást a Babaváró Hitel is, melyből eddig a bankok 330 milliárd forint értékben folyósítottak a családoknak.

Babaváró támogatás

A Bankszövetség adatai alapján a kereskedelmi bankok eddig 330 milliárd forint értékben folyósítottak Babaváró Hitelt mintegy 35 ezer családnak. Összesen pedig 45 ezren igényelték a támogatást.

A Babaváró Hitel az elkövetkezendő negyedévekben várhatóan érdemben hozzájárul a lakossági fogyasztás további dinamikus bővüléséhez.

Lakossági fogyasztás

A magyar gazdaság egyik legfontosabb motorja az erőteljesen bővülő lakossági fogyasztás. A magas foglalkoztatottságnak és a kétszámjegyű béremelkedésnek köszönhetően várhatóan az következő két évben is jelentős maradhat a növekedés e téren.

A gazdaságban tapasztalható egyre nagyobb méreteket öltő munkaerőhiány tartósan fennmaradhat, ami a dinamikus GDP bővüléssel együtt számottevően hozzájárul ahhoz, hogy a versenyszférában jövőre és 2021-ben is 10 százalék körüli átlagos béremelkedés valósuljon meg.

A mérsékelt, 3 százalék körüli inflációs pályával összhangban számottevően emelkedhetnek a reálbérek. A felsorolt folyamatok egyaránt hozzájárulnak a magas szintű fogyasztói bizalomhoz.

Ezenfelül a lakosság több mint 85 százaléka saját tulajdonú ingatlanban lakik. Az elmúlt években kibontakozódott ingatlanpiaci áremelkedés jelentősen javította a háztartások vagyoni helyzetét. A vagyonhatás pedig szintén jótékony hatással van a fogyasztásra.

Hitelezés

A lakossági fogyasztást a hitelezés bővülése is támogatja, aminek még bőven van tere a jövőben. A GDP-arányos háztartási hitelállomány ugyanis csupán 16 százalék körül mozog, miközben a visegrádi országok esetében 30-40 százalék közötti értékeket látni. Az eurózóna tekintetében 50 százalék körüli ez az érték.

Egyensúly

Fontos megemlíteni, hogy a kedvező lakossági jövedelmi folyamatoknak és a Magyar Állampapír Plusz sikeres értékesítésének köszönhetően 10 százalék közelében maradhat a lakosság pénzügyi megtakarítási rátája.

A korábbi történelmi tapasztalatok alapján a felívelő gazdasági ciklusokat az esetek többségében a megtakarítási ráta visszaesése és túlzott mértékű eladósodás kísérte, amely látványos egyensúlytalanságokhoz és későbbi gazdasági károkhoz vezetett.

A magyar lakosság megtakarítási rátájának alakulása

Forrás: MNB

Mit vár az MNB?

MNB aktuális előrejelzései alapján idén, jövőre, és 2021-ben 4,7, 3,9 és 3,0 százalékkal bővülhet a háztartások fogyasztási kiadása, ami így a fenntartható növekedés legfontosabb eleme lesz.

A magyar GDP a jegybank várakozásai szerint idén, 2020-ban és 2021-ben 4,5, 3,3, és 3,3 százalékkal bővülhet.

Európa-bajnok kiskereskedelem

Az erőteljes lakossági fogyasztás miatt a kiskereskedelmi értékesítések is kiugró mértékben bővülnek, amely régiós szinten is kimagasló. Az Eurostat adatai alapján tavaly az egész EU-ban hazánkban nőtt a leggyorsabb ütemben a kiskereskedelmi érétkesítések volumene.

A kedvező tendencia idén is folytatódott, 2019 első 9 hónapjában a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 5,8 százalékkal nőtt. A bővüléshez idén leginkább a nem élelmiszertermékeket forgalmazó kiskereskedelmi egységek teljesítménye járult hozzá.

A január-szeptemberi időszakban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,2, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,9 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

A lenti grafikonon a kiskereskedelmi forgalom historikus alakulása látható.

Forrás: KSH

Országos kitekintő

Az alábbi grafikonon azt látni, hogy az ország bizonyos részein mennyit költenek az emberek naponta átlagosan a kiskereskedelmi egységekben. A legkisebb egy lakosra jutó napi átlagos költést Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád megyében mérték.

Forrás: KSH

Külföldi jelenlét

Érdekesség, hogy a külföldi irányítású vállalkozások kiskereskedelmi forgalma a 2018. decemberi adatok alapján meg­haladta a teljes kiskereskedelmi forgalom felét. A külföldi vállalatok a legnagyobb mértékű kiskereskedelmi forgalmat Budapest és a Balaton környékén realizálták.

Forrás: KSH

Mire költünk?

Az alábbi diagramon az látható, hogy miként oszlott meg a tavalyi évben a forgalom az egyes kiskereskedelmi szegmensekben.

Forrás: KSH