Modulház, konténerház, avagy készház: alternatív építési körkép

Hírek2023. jan. 25.Növekedés.hu

Az ingatlanárak elszabadulása miatt egyre többször javasolják a készházakat, modulházakat, konténerházakat a hagyományosan épített házak helyett. Miből és hogyan lehet ma építkezni Magyarországon, mik az előnyei, hátrányai, és mennyire jók energetikai szempontból a különböző épületek? Alternatív házkörkép a Világgazdaságtól.

A megszokottól eltérő házépítés témájában Borka Árpádot, a MAKÉSZ Magyar Környezettudatos és Szerelt Technológiás Vállalatok Szövetségének elnökségi tagját, a Kp Sales House Kft. fejlesztési vezetőjét kérdezte a VG, aki negyedszázada foglalkozik fenntartható házak gyártásával és építésével.

A készház vagy a szerelt ház a helyes kifejezés, ha a hagyományostól eltérő házépítési megoldásra keressük a megfelelő kifejezést, az adekvát fogalmat

– hangsúlyozza a szakértő.

Téves információ, hogy a mobilházak vagy modulházak, illetve az ugyancsak szállítható konténerházak bármilyen engedély nélkül telepíthetők – szögezi le Borka Árpád. Építési engedély a legtöbb esetben valóban nem szükséges, csak az üdülőkre és a 300 négyzetméternél nagyobb lakóépületekre, minden más esetben az egyszerű bejelentés a kötelező Magyarországon. A szabályokat azonban itt is be kell tartani. 

Az egyszerű bejelentés minden felelősséget az építészmérnökre hárít, mert nincs az eljárásban engedélyező hatóság. 

A legtöbb „szerelt ház” az autókhoz hasonlóan gyárban, CNC-vezérelt modern gépekkel készül. A modulházakat falakkal, nyílászárókkal, gépészettel együtt, akár belső kulcsrakész kivitelben elkészítve szállítják ki a beépítés helyére.

Az egész házat modulonként, helyiségenként tudják a helyszínre szállítani, ahol a legtöbb esetben talajcsavarra, betonpillérekre, beton gerendarácsra helyezik. Mivel nem kell a termőtalajt elszállítani, ezért nem kell a szomszédokat, a környezetet megzavarni az építéssel, hiszen a legtöbb esetben egy héten belül a kezdéstől használatba vehető az épület.

A legnyomósabb érv, hogy nem szükséges vagy nagyon kis hitelt kell felvenni az önálló házhoz induláskor, mivel kis méretű, így a rezsi nagyon alacsony vagy megújuló energia forrással nulla lesz. Később a család bővülésével újabb és jobb modulokkal bővíthető a ház, amely mindig éppen akkora lesz, mint amekkorára éppen szükség van.

Sőt, később akár értékesíteni is lehet a ház egyes részeit, modulonként.

A modulház nagyon jó lehetőség arra is, hogy például egy fiatal a szülőktől külön, de akár ugyanazon a telken, egy házépítésnél sokkal kisebb induló költséggel saját életet kezdjen, nem megterhelve a családi kasszát és évtizedekre elköteleződve a bankoknak.

A mobilházak lényegében a lakókocsihoz hasonlíthatók, mert egy darabban teljes lakófunkciót biztosítanak, persze a hagyományos lakókocsiknál lényegesen jobb hőszigeteléssel, nagyobb méretben, nagyobb belmagassággal és nyílászárókkal rendelkeznek. Komfortosak, és bármikor áttelepíthetők.

A mobilház minden esetben alvázszerkezetre épül, kerekeken gurul. Alapozásra nincs szükségük, néhány betontömbre helyezve, fixen elhelyezhetők. A mobilházak többsége nem felel meg az energetikai követelményeknek, ezeket emiatt családi házként nem lehet engedélyeztetni, hazai felhasználási helyük klasszikusan nyaraló, hétvégi ház.

Konkrét árkörképet azonban készíteni nem lehet, mert házépítés esetén három fő szempontot kell figyelembe venni.

Elsőként azt, hogy mennyibe kerül a ház felépítése, de ugyanilyen fontos, ráadásul nem egyszeri, hanem újratermelődő költség, hogy mennyibe kerül majd a működtetése. Végül, de nem utolsósorban azt is számításba kell venni, hogy mennyit kell majd a ház karbantartására fordítani az épület élettartama során.

2023-ban egy minden követelménynek megfelelő kulcsrakész családi ház négyzetméterenkénti építési költsége nettó 500-650 ezer forint technológiától függetlenül. 

A négyzetméterár megtévesztő, hiszen a modulházak például kis induló méretűek, amiben már  biztosítani kell azokat a berendezéseket, helyiségeket, funkciókat, mint a fürdő, wc, erkélyajtó, fűtés, bejárati ajtó, amelyek fajlagos költsége egy nagyobb házban jobban eloszlik több négyzetméterre vetítve.

A minden extrával felszerelt készház ára elérheti vagy meg is haladhatja a négyzetméterenkénti egymillió forintot is, ha az épület megújuló energiaforrásokat hasznosít, hőszivattyús, felület hűtő-fűtő berendezéssel, okos vezérléssel, hővisszanyerős berendezéssel, ökoépítészeti anyagokkal, prémiumkategóriás gépészeti és belsőépítészeti megoldásokkal készül.