Modulház és konténerház az új sláger az építési piacon

Ingatlan2022. szept. 7.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Az energiatakarékos és gyorsan kivitelezhető épületek iránt már a rezsiszabályok módosítása előtt megugrott a kereslet. Egyre népszerűbbek a legolcsóbb modulházak és konténerházak is - írja a VG.

Megriadtak a bankhitelek két számjegyű kamatának törlesztőrészletei láttán az építkezni készülők, nem véletlenül, hiszen a nemrég még 120-140 ezer forintos havi törlesztőrészletek összege a 10 százalék körüli hitelkamatok miatt 200 ezer fölé ugrott.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozatának (Makész) elnöke, Kárpáti József a VG-nek elmondta, hogy

az utóbbi két-három hétben drasztikusan csökkent a szerződéskötések száma.

Korábban is tapasztaltak megtorpanást, de most már inkább az a jellemző, hogy sokan visszamondják az építkezést. Más technológiával dolgozó cégeknél is ez van, az élelmiszerár-emelkedések, a rezsi és a megélhetési költségek összességének jókora megugrása mellett a döntő tényező a banki kamatok mértéke.

Még ennél is nagyobb gond az építőanyagok napi árazása, amire nem nagyon találtak megoldást a kivitelezők.

Korábban 30-60-90 napos fizetési határidőre lehetett anyagokat vásárolni, mert így könnyebb volt finanszírozni az építkezést. Most viszont az építőanyag- és a gépészetitermék-kereskedők úgy engedik ki az árut, hogy 100 százalékig ki van fizetve.

Nem tehetnek mást, hiszen nekik is azonnal kell fizetni, napi áron

– tette hozzá Kárpáti József.

Összességében ezek a tényezők okozták a megtorpanást a készházpiacon is, ahol a kedvezményes lakásáfa meghosszabbításától remélik, hogy visszaépül a kereslet.

Az energiatakarékos épületek iránt ugyanis óriási az érdeklődés, a megfelelően hőszigetelt ökoépületek, a hagyományos építőanyagok felé fordultak a vevők.

Dinamikusan bővül a kereslet a nagyon alacsony árú, legegyszerűbb felszereltségű, kulcsrakészen előállított, 50 négyzetméter alatti modulházak és konténerházak iránt.

A vastagabb pénztárcájúak a közel nulla energiaigényű vagy pluszenergia-termelő, akár a száz négyzetmétert is meghaladó alapterületű, kiemelkedő műszaki tartalommal felszerelt házak iránt érdeklődnek egyre többen.

Az áram és a gázár berobbanása egyértelműen a kis fogyasztású épületek piacát pörgette fel, a magas hitelkamatok miatt megrettent otthonteremtők köréből is többeket visszavárnak emiatt, hiszen a rezsin megspórolt összegből a megdrágult hitelek törlesztésére is van mód

– összegezte Kárpáti József a lapnak.