Meddig maradhatnak otthon a magyar édesanyák? Egyedülálló felmérés készült

Hírek2023. jan. 25.MTI, Növekedés.hu

Széleskörű, több évig tartó felmérés készült a gyermekükkel otthon maradó magyar édesanyák helyezetéről. Kiderült, a gyerekek hány százaléka volt tervezett, mennyi édesanya teheti meg, hogy otthon marad, hányan vállalnak részmunkaidős, vagy teljes állású munkát a kisgyerekek mellett.

A munkaerőpiacra visszatérő kisgyermekes anyák többsége teljes munkaidőben dolgozik, a részmunkaidő és az otthonról végezhető munka kevésbé elterjedt a körükben - mondta előadásában Veroszta Zsuzsanna, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének megbízott igazgatója a Demográfiai helyzetünk: várandósság, csecsemőkor című szakmai rendezvényen.

A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) konferenciáján a Népességtudományi Kutatóintézet által 2018-ban indított kutatás legfrissebb eredményeit mutatták be.

A Kohorsz'18 Magyar Születési Kohorszvizsgálat a várandósság és a kora gyermekkor időszakáról gyűjtött adatokat, és egyebek mellett

  • a gyermekvállalás körülményeit,
  • a párkapcsolat stabilitásának jellemzőit,
  • a származási egyenlőtlenségeket,
  • a gyermekgondozási munkamegosztást,
  • az anyák munkavállalását és
  • a családtámogatások igénybevételét elemezte.

A kiindulási minta 8300 várandós kismama volt, akikkel folyamatosan igyekeztek tartani a kapcsolatot, és mintegy 6000 anya még a gyermek hároméves korában is szolgáltatott adatokat - ismertette a kutatás hátterét Veroszta Zsuzsanna.

Távolodó tradicionális apakép

1. A felmérés szerint Magyarországon az anyák már eltávolodtak a tradicionális, "csak kenyérkereső" apaképtől. Mindössze a megkérdezettek mintegy 20 százaléka gondolta úgy, hogy a feleség számára az otthon és a gyerekek, a férj számára pedig a munka a fontosabb feladat, még abban az esetben is, ha mindketten dolgoznak. A tradicionális apakép azokban a családokban jellemzőbb, ahol az anya fiatal, alacsonyabban képzett, többgyermekes vagy egyedül él - magyarázta Veroszta Zsuzsanna.

2. Ezzel együtt a házimunkák zömét továbbra is anyák végzik várandósság idején, illetve kisgyermek mellett - mutatott rá a kutatás, amely szerint a kisgyermekgondozásban az apák legaktívabban a fürdetésből veszik ki a részüket.

3. A kutatás rávilágított arra is, hogy a gyermekek 66,2 százaléka volt tervezett a megkérdezett családokban.4. Arra a kérdésre, hogy három éven belül vállalnának-e második gyermeket, az anyák 62 százaléka felelt igennel.

5. Kiderült az is, hogy minél magasabb végzettségű, minél kvalifikáltabb az anya, annál jellemzőbb, hogy további gyermeket is vállalna.

Vissza a munka világába, de mikor?

Az anyák munkába való visszatéréséről az derült ki, hogy a megkérdezettek 4,5 százaléka már a gyermek féléves korában dolgozott, a döntő többség viszont csak a gyermek két- és hároméves kora között szeretne ismét munkába állni.Főleg a sokgyermekes, alacsony végzettségű anyákra jellemző, hogy egyáltalán nem terveznek visszamenni dolgozni.

Többnyire rendszeres, nem otthonról végzett, teljes munkaidős állásba térnek vissza az anyák, a részmunkaidő nem gyakori a körükben

- fejtette ki Veroszta Zsuzsanna, hozzátéve: a dolgozó anyák 63,9 százaléka van teljes munkaidőben, míg részmunkaidős állást csak 36,1 százalékuk végez.

- Az anyák 69,1 százaléka nem otthonról dolgozik, mindössze 14,6 százalék tudja otthonról megoldani a munkavégzést, és további 14,6 százalék dolgozik részben otthonról.

- A kutatás szerint a kétéves kor feletti gyerekek harmada (32,9 százaléka) járt bölcsődébe.

- A dolgozó anyák háromnegyede (75,5 százalék), a nem dolgozók 13,1 százaléka veszi igénybe a bölcsődei szolgáltatást.

- A féléves gyermeket nevelő vizsgált családok 15 százaléka részesült családi otthonteremtési kedvezményben (csok), további 35 százalék pedig a kutatás idején tervezte, hogy igénybe veszi azt.

A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) teljes kerekasztal-beszélgetését itt tekintheti meg.