money.hu: Segít az MNB, hogy ne legyen extra teher a moratórium

Hírek2021. jún. 23.Növekedés.hu

A money.hu korábban tett javaslataival lényegében megegyező módon szeretné megkönnyíteni azoknak az adósoknak a helyzetét a Magyar Nemzeti Bank, akik a hiteltörlesztési moratóriumból kikerülve megfelelő anyagi lehetőségekkel bírnak arra, hogy most némi pluszt vállalva mentesítsék magukat a szerződések futamidejének hosszú hónapokkal történő meghosszabbodásának hatásaitól.

A Magyar Nemzeti Bank szeretné megkönnyíteni azoknak az adósoknak a helyzetét, akik a hiteltörlesztési moratóriumból kikerülve megfelelő anyagi lehetőségekkel bírnak arra, hogy most némi pluszt vállalva mentesítsék magukat a szerződések futamidejének hosszú hónapokkal történő meghosszabbodásának hatásaitól.

Az Európában egyedülálló moratórium mára betöltötte a szerepét, csillapította az egészségügyi válsághelyzet nyomán kialakuló bizonytalanságokat

– értékelte a hiteltörlesztési moratóriumot Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke.

Hozzátette:

Ugyanakkor, miután a koronavírus járvány harmadik hullámát is sikeresen legyőzte az ország, itt az ideje, hogy stabilizáljuk a helyzetünket, újra elkezdhetünk normálisan élni, ideje rendbe tenni a családi kasszát is.

Az MNB alelnöke szerint az ügyfeleknek látniuk kell azt, hogy a moratórium alatt fennálló, vissza nem fizetett hitel továbbra is kamatozik.

A kormány és a jegybank a magyarországi moratórium kapcsán úgy határozott, hogy az ügyfelek védelme érdekében a kamat nem tőkésedik, de azt is vissza kell majd fizetni.

Az újraindulást azzal segítik az ügyfeleknek, hogy előírták: a moratóriumból történő kilépést követően a havonta fizetendő törlesztőrészletek nem növekedhetnek, ugyanakkor a futamidő így hosszan kitolódhat.

Moratórium rizikófaktorok: magas kamat, hosszú futamidő

Kandrács Csaba figyelmeztetett: 

Azoknál a hiteleknél, ahol magasabb a kölcsön kamata vagy még nagyon hosszú a futamidő, ott a felhalmozódó tartozás komoly összegű, akár milliós tétel is lehet.

A money.hu már korábban jelezte, hogy a folyószámla-hitelek és a hitelkártya tartozások esetében a szerződésben szereplő magas kamat miatt komolyan ráfizethet az, aki hosszú ideig benne marad a moratóriumban.

Az MNB példája szerint több százezer forinttal nőhet a tartozása azoknak az ügyfeleknek is, akik 15 százalékos kamatozású személyi hitelt vettek fel valamikor a járvány előtti hónapokban és még 7 év hátra van a kölcsön futamidejéből.

A hosszú futamidő miatt több millió forinttal emelkedhet a fennálló tartozása azoknak a jelzáloghiteleseknek, akiknek még 20 évig kell fizetniük a 15 millió forintos, 5 százalékos éves kamatra felvett lakáshitelüket.

Ha az ügyfelek még hosszabb ideig bennmaradnak a moratóriumban, akkor könnyen előfordulhat, hogy akár a moratóriumban töltött idő duplájával is meghosszabbodhat a futamidő. Aki nem szorul rá, annak ez nem éri meg

 – figyelmeztetett az MNB alelnöke, aki szerint a következő hónapokban a moratóriumban maradás ezeknek az ügyfeleknek teljesen felesleges költségeket jelent majd.

A rászorulók védelme nem kérdés

Az MNB felmérése szerint a moratóriumos ügyfelek többsége nem azért nem fizet, mert nem tud, hanem mert nem akar.

A lakossági moratóriumos ügyfelek 53 százalékának nőtt a jövedelme tavaly, és a kkv-ügyfelek 93 százaléka biztosan tudná folytatni a törlesztést az MNB felmérése szerint. A jegybank értékelése szerint a vállalati hitelek 12 százaléka, a lakossági hitelek 10 százaléka számít kockázatosnak.

A továbbra is bizonytalan helyzetű ügyfelek esetében ugyanakkor mindenki, az MNB és a bankok is fontosnak tartanák, hogy folytatódhasson a moratórium, hiszen csak így van remény arra, hogy a következő hónapokban javul az érintettek anyagi helyzete és lehetőségük nyílik a törlesztés folytatására.

Kandrács Csaba szerint a Magyar Nemzeti Bank a vezetői körlevélben fogalmazza majd meg elvárásait a bankok felé, arról, hogy milyen eszközökkel segítsék a moratóriumból visszatérő, jobb anyagi helyzetben lévő adósokat.

Ezen javaslatok között ott szerepel az ingyenes szerződésmódosítás korábban a money.hu által felvetett lehetősége is.

Kandrács Csaba szerint a bankok számára iránymutató vezetői körlevélben szorgalmazni fogja, hogy a bankok tegyék lehetővé a jobb anyagi helyzetben lévő, a moratóriumból kilépő ügyfeleknek az időközben felhalmozódott kamat- és díjterhek ingyenesen előtörlesztését.

Korábban a money.hu azt is jelezte: fontos lenne ugyanakkor ezzel kapcsolatban, hogy ezzel a lehetőséggel ne csak a moratóriumból való kilépéskor, hanem a futamidő hátralévő idejében bármikor élhessenek az adósok. Így ugyanis azokat az ügyfeleket sem érné hátrány, akiknek anyagi helyzete majd csak a jövőben rendeződik annyira, hogy a gyorsabb és kevesebb költséggel járó törlesztés érdekében be tudják vállalni a moratórium alatt felhalmozott extra terhek megfizetését.

Most érdemes kivárni

A következő napokban, legkésőbb szeptember végéig látni fogjuk, hogy a bankok milyen gyorsan fogadják meg az MNB ajánlásait,

nem lehet kétségünk afelől, hogy a pénzintézetek döntő többsége ingyenes megoldást kínál majd a törlesztőrészlet emelésre és az előtörlesztésre is.

A fennálló időben lehetőség van arra is, hogy a kormány jogszabályt módosítson, s így az ügyfél magasabb törlesztőrészlet vállalását tartalmazó szerződésmódosítás közjegyző bekapcsolódása (és költsége) nélkül megvalósulhatna.

Arról egyelőre nincs hír, hogy a fenti lehetőség visszamenőleg, minden moratóriumban korábban lévő ügyfél számára is megnyílna - bár sokaknak jól jönne.

Épp ezért azoknak, akik jelenleg a moratóriumban vannak, a money.hu szakértői azt javasolják, hogy a feltételek tisztázásáig ne lépjenek.

Két-három hónap moratóriumban maradás már nem dob annyit a tartozáson, amennyit a külön díj nélküli előtörlesztéssel vagy a futamidőt rövidítő magasabb törlesztőrészlettel lehet nyerni. Ugyanakkor a nyár végén mindenkinek érdemes lesz felkeresni bankját, hogy tájékozódjon a lehetőségekről.