Moody's: csökkenti a refinanszírozási kockázatokat Közép-Európában a fedezett kötvények terjedése

Hírek2019. szept. 2.MTI - Kertész Róbert - London

A fedezett kötvények használatának terjedése a közép- és kelet-európai piacokon elősegíti a refinanszírozási kockázatok csökkenését és javítja a piaci likviditást - áll a Moody's Investors Service hétfőn Londonban ismertetett friss szektorelemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő tanulmánya szerint az országcsoportban a századfordulón még viszonylag csekély piaca volt e finanszírozási eszköznek, és a fedezett kötvények terjedése csak azután vált lendületesebbé, hogy Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában az utóbbi néhány évben módosították az ehhez szükséges jogi keretrendszert.

Magyarországon ezzel szemben már hosszú évek óta jól fejlett fedezettkötvény-piaci rendszer működik, bár itt az utóbbi években makrogazdasági és pénzpolitikai tényezők miatt korlátozottabb volt a kibocsátás - áll a Moody's elemzésében.

A cég grafikus kimutatása szerint a jelzáloghitelekkel fedezett kötvények állományának növekedésében Csehország utcahossznyi előnyre tett szert az elmúlt évtizedben: a cseh piacon csaknem 14 milliárd eurónak megfelelő összértékű ilyen fedezettkötvény-állomány van.  A Moody's számításai szerint Lengyelországban és Szlovákiában 5 milliárd, Magyarországon csaknem 4 milliárd euróval egyenértékű lehet a piacon lévő fedezettkötvény-tömeg.

A cég elemzése szerint a kibocsátó bank és a fedezett kötvények mögötti fedezetállomány nyújtotta kettős biztonság kényelmes megoldást jelent a közép- és kelet-európai piacokra újonnan belépő befektetőknek, akik így hajlandók hosszabb futamidőt elfogadni a fedezett kötvényekre, mint a fedezet nélküli bankhitelre. 

Ennek eredményeként a fedezettkötvény-piacra jellemző hosszabb futamidő-szerkezet lehetővé teszi a kibocsátók számára, hogy ilyen adósságeszközök kibocsátásával hosszabbítsák piaci finanszírozásuk időtartamát - áll a Moody's hétfői tanulmányában.

A hitelminősítő szerint a hosszabb távra szóló finanszírozás bevonása kedvező, és stabilizálja a térségi bankrendszerek finanszírozási profilját, függetlenül a kinnlevőség/betétállomány-rátától.

A Moody's szerint mindezek alapján a fedezett kötvények finanszírozási eszközként betöltött szerepének növekvő fontossága várhatóan növeli annak a valószínűségét is, hogy a felügyeleti hatóságok segítséget nyújtanak az esetleg bajba kerülő kibocsátóknak, és ez erősíti a fedezett kötvények megtestesítette hitelminőséget a közép- és kelet-európai gazdaságokban.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) már 2017-ben bejelentette, hogy három évre szóló program keretében az OTP Jelzálogbank forintban kibocsátott fedezett kötvényeiből vásárol 40 milliárd forintig terjedő értékben.

A tranzakció a bank szerint a helyi tőke- és devizapiac fejlesztését, a magyar pénzügyi szektor ellenállóképességének erősítését szolgálja.

Az EBRD kiemelte akkori indoklásában azt is, hogy a fedezett kötvények Nyugat-Európában bevett hosszú távú finanszírozási forrásként szolgálnak, de az EBRD tevékenységi területén - vagyis elsősorban a feltörekvő európai gazdaságokban - még mindig újdonságnak számítanak, ugyanakkor különösen fontos szerepük lehet a térségi bankrendszerek stabilitásában.