Munkahelyükön alszanak a sanghaji bankárok a lezárások alatt

Hírek2022. márc. 29.Sz.A.

Több mint 20 ezer bankár inkább munkahelyén tölti a hétfőn elrendelt ötnapos kijárási tilalom teljes idejét Sanghajban. A 26 milliós város azon részén rendeltek el a kijárási tilalmat koronavírus fertőzések miatt, ahol a Kína egyik legnagyobb pénzügyi centruma is található. A bentlakással a dolgozók - váltott műszakokban - biztosítják a zökkenőmentes üzletmenetet.

Sanghaj pénzügyi negyedében 20 ezer bankár inkább munkahelyén tölti lezárás idejét, amíg tart a koronavírus tesztelés miatti ötnapos kijárási tilalom.

A város Kína egyik legnagyobb pénzügyi központja, a bankoknál nem állhat meg az élet, márpedig sok feladatot nem lehet ellátni otthonról, sokan ezért hálózsákokban az irodákban alszanak - számol be  a Reuters.

A kínai Wall Street-nek is nevezett sanghaji városnegyedben többek között brókerek és befektetési vezetők ezt a hetet hálózsákokban húzzák ki, és nem hagyják el az irodát. Már hétfőn a bentlakáshoz szükséges felszereléssel érkeztek a munkahelyükre.

Megosztják a műszakokat egymás között, amíg az alkalmazottak egyik fele alszik, addig a másik dolgozik, így az évi 290 ezer milliárd dolláros forgalmat bonyolító pénzügyi központ fennakadás nélkül üzemelhet, amíg a városrészben tart a kijárási tilalom és a tömeges tesztelés.

Kína egyébként egyre nehezebben birkózik meg a koronavírus kezelésében a zéró toleranciával: napi 4400 körüli volt a fertőzéses esetek száma, amikor elrendelték a lezárásokat és a kötelező, gigantikus mennyiségű tesztelést.

A város Pudong negyedében 285 felhőkarcolóban 20 ezren dolgoznak és alszanak a lezárások alatt az irodában, többségük bankár, de a fenntartói személyzet egy része is bennmarad. 

A sanghaji tőzsde minimális személyzettel működik, a többség otthonról dolgozik, hogy csökkentsék a megfertőződés esélyét.

A megapolist érintő lezárások miatti gazdasági félelmek leginkább az olaj árában mutatkoztak meg hétfőn, a sanghaji tőzsdeindex alig csökkent az elmúlt két napban.