Nem csökken a nyomás a forinton

Hírek2022. szept. 30.Sz.A.

Továbbra is gyenge szinten ragadt a forint jegyzése: péntek koradélután egy euróért 421 forintot, egy amerikai dollárért 431 forintot kellett fizetni a bankközi devizapiacon.

Nem csökken a nyomás a forinton, miután csütörtökön történelmi mélypontra került az euróval és a dollárral szemben is.

Csütörtökön a 424-es szint közelében is járt a forint-euró jegyzése, a dolláré pedig a 436-os szintig jutott, innen korrigált kissé az árfolyam.

Az orosz invázió előtt a forint-euró árfolyam 371, a forint-dollár kurzus a 343-as szinten állt, ami az euró esetében 14 százalékos gyengülést jelent. A dollárral szemben 27 százalékot vesztett értékéből a forint, de ennek egy része a dollár erősödéséből fakad.

A dollár erősödésével párhuzamosan a régiós eszközökből kivonják a tőkét, és a dollárba, amerikai államkötvényekbe fektetik. A dollár erősödése a kamatelőnyből is származik: a Fed hamarabb kezdett el alapkamatot emelni, mint az Európai Központi bank, a Fed alapkamata jelenleg 3,25 százalék, az Európai Központi Banké 1,25 százalék.

A forint gyengülésében szerepet játszó külső okok közül az egyik legfontosabb az európai gázár emelkedése, a háborús kockázatok elmélyülése, ami összességében recessziós környezetet feltételez.

A forint gyengüléséhez hozzájárul, hogy a magyar államháztartási hiány magas, idén 6,1 százalék körül alakulhat, a folyó fizetési mérlegünket pedig elsősorban a drága energiaimport felborította.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a legutóbbi kamatdöntő ülésén 13 százalékra emelte az alapkamatot, de az ülés után Matolcsy György jegybankelnök bejelentette, hogy befejezték a kamatemelési ciklust.A hazai fizetőeszköz leértékelődésében kulcsfontosságú, hogy továbbra sincs megegyezés sem az uniós Helyreállítási Alap forrásairól, sem a hétéves uniós költségvetésről.

Emellett a magyarországi infláció még nem érte el a tetőpontját, erre valószínűleg a negyedik negyedévben kerülhet sor, és jövőre 14 százalékos infláció jöhet, ami már az idei magasabb bázishoz képest jelent további drágulást.

A jegybank csütörtökön megjelent Infláció Jelentése szerint idén a korábban vártnál magasabb, 13,5-14,5 százalék közötti éves átlagos infláció várható.

A fogyasztói árindex jövőre 11,5-14 százalékos sávban lehet, majd 2024-ben 2,5-4 százalékra lassulhat az MNB szerint.