Nagyon jól ment tavaly az Allianznak, a Daimlernek és a Deutsche Telecomnak

Hírek2019. ápr. 15.Növekedés.hu

A viszonylag kedvezőtlen külgazdasági környezet ellenére nagyon jól ment tavaly a német DAX-vállalatoknak. Az EY előzetes becslése szerint rekordmagas osztalékot fizethet több cég is.

Az Ernst & Young tanácsadó (EY) számításai szerint a DAX vállalatai az idén – a kedvezőtlen konjunkturális környezet ellenére - ismét rekordmagas összegű osztalékot fizethetnek az EY tanácsadó vállalat számításai szerint – közölte a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A tavalyi évre 2,9 százalékos növekedést követően, 36,5 milliárd eurónyi osztalékot prognosztizál a tanácsadó vállalat, ennek kifizetésére a közgyűlések megtartását követően kerül sor.  Tavaly az érintett vállalatok adózás utáni kumulált eredménye – 10 százalékos visszaesést követően - 84,5 milliárd euróra csökkent.

Összesen 21 Dax-vállalat fizet idén magasabb osztalékot a részvényesei számára, a Daimler, a BMW és az RWE viszont kevesebb, míg négy vállalat változatlan osztalék kifizetése mellett döntött.

A Linde ipari vállalat és a Wirecard pénzügyi szolgáltató még nem közölt ezzel kapcsolatban információt.

A legmagasabb osztalékot az Allianz biztosítótársaság fizeti, amely 9 százalékkal, 3,8 milliárd euróra emelte a kifizetés összegét.

Második helyen a Daimler autóipari vállalat található, amely 11 százalékos csökkenést követően 3,5 milliárd euró osztalékot fizet, míg a dobogó legalsó fokán 3,3 milliárd euróval a Deutsche Telekom áll.

Mathieu Meyer, az EY igazgatótanácsának tagja ugyanakkor attól tart, hogy amennyiben idén a különböző politikai és gazdasági kockázatok következtében tovább romlanak a DAX-vállalatok eredményei, úgy a következő évben az osztalékok jelentős csökkenése várható.