Nagyon rossz számok érkeztek a magyar gazdaság egyik húzóágazatáról

Hírek2024. aug. 15.Növekedés.hu

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 1,4, az előző hónaphoz képest 6,4%-kal csökkent az építőipari termelés volumene - számol be a KSH. A megkötött új szerződések volumene 34,9%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. Az adatok a várakozásoknál jóval kedvezőtlenebbek.

A hazai kereslet visszaesése, az állami és magán beruházások visszafogása, a lakosság óvatos költése, az uniós pénzek késése és a magas építőipari árak is látszódnak a friss adatokon. A nemrég kezdődött Otthonfelújítási Proghat hozhat majd fellendülést.

2024 júniusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 1,4%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 4,2%-kal csökkent, az egyéb építményeké 4,3%-kal nőtt.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 6,4%-kal kisebb volt a májusinál.2024 II. negyedévében az építőipar termelői árai 6,0%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

2024 júniusában az előző év azonos hónapjához képest:

  • A két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult: az épületeké 4,2%-kal csökkent, az egyéb építményeké 4,3%-kal nőtt.
  • Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 8,7, az egyéb építmények építésében 6,8%-kal kisebb volt a termelés volumene. A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése 5,4%-kal bővült.
  • A megkötött új szerződések volumene 34,9%-kal maradt el az előző évi, magas bázistól, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 41,6, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 22,8%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.
  • Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 1,5%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 7,9%-kal csökkent, az egyéb építményekre vonatkozóké 10,9%-kal nőtt.

2024 I. félévében az előző év azonos időszakához képest z építőipari termelés volumene 5,1%-kal bővült.

Építőipari termelői árak:

  • Az építőipar ágazatain belül 2024 II. negyedévében az egyéb építmények építésében és a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 7,1 és 6,4, míg az épületek építése vonatkozásában ennél kisebb mértékben, 4,6%-kal emelkedtek az árak 2023 II. negyedévéhez mérten.
  • Az építőipar termelői árai 1,0%-kal magasabbak voltak a 2024. I. negyedévinél.

- Júniusban a vártnál gyengébben teljesített az építőipar – havi alapon 6,4, éves alapon 1,4 százalékkal mérséklődött az ágazat teljesítménye. Ez azért is lehet meglepő, mert a KSH még a második negyedéves GDP-adatok közlésekor az építőipart, mint húzóágazatot jelölte meg, emiatt pedig jobb építőipari adatot vártunk volna júniusra - írja kommentárjában Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza.

Ezzel együtt az ágazat növekedési hozzájárulása a GDP-ben még bőven pozitív volt, tekintettel a nagyon erős áprilisra és az erős májusra. A két építményfőcsoport teljesítménye eltérően alakult: az épületek építése 4,2 százalékkal mérséklődött, míg az egyéb épületeké 4,3 százalékkal bővült.

Az utóbbihoz leginkább kormányzati, önkormányzati fejlesztések tartoznak (pl. útépítés, vasútépítés), míg az elsőhöz tartoznak például az ipari létesítmények, így nem zárható ki, hogy az ipari beruházások lassultak a gyenge külső környezet és akadozó konjunktúra következtében.

A második negyedévben az építőipar árai ismét az infláció feletti mértékben, éves alapon 6,0, míg negyedéves alapon 1,0 százalékkal emelkedtek. A növekedés az egyéb építményeknél volt jelentősebb, 7,1 százalék. Ez azt jelenti, hogy az ágazat a viszonylag alacsonyabb kereslet mellett is érdemben tudja emelni az árait, amely viszont megdrágítja a beruházásokat, így sok esetben a megrendelők arról vélhetően le is mondanak, ami viszont negatívan hat vissza az ágazat teljesítményére.A következő időszakra vonatkozóan a rendelésállomány felemás képet mutat: az új megrendelések volumene 34,9 százalékkal mérséklődött, míg a teljes rendelésállomány 1,5 százalékkal csökkent.

Itt szintén mérséklődés látható az épületeknél és növekedés az egyéb építményeknél – kérdés, hogy az épületeken belül a csökkenés mennyire általános vagy mennyire köthető egy-egy részterülethez – például iparhoz.

Ugyanakkor az új rendelések visszaesése a magas bázisnak köszönhető, az adat egyébként nem tér el az ilyenkor szokásostól.Arról, hogy a harmadik negyedévben mit várhatunk az építőipartól, egyelőre nehéz biztosít mondani.

Ha az ágazat infláció felett tudja emelni az árait és a rendelésállomány is inkább növekvő, az nem utal jelentősebb visszaesésre, de hogy ezen belül kisebb növekedés vagy inkább stagnálás lesz, azt nehéz megállapítani.

Az uniós források fokozatos megindulása és a mérséklődő kamatkörnyezet várhatóan segíteni tudják a beruházásokat, ugyanakkor a bizonytalan gazdasági helyzet – különös is a külső kereslet és ennek iparra gyakorolt hatása –, valamint a költségvetés forráshiánya visszafogják azokat - írja Regős Gábor.