A japánoknak már a 83 százaléka nem akarja, hogy megrendezzék az olimpiát

Hírek2021. jún. 5.Sz.A.

A japánok mindössze 3 százaléka kapott eddig oltást, és a járványhelyzet miatt a lakosság zöme, egész 83 százaléka nem támogatja az olimpia megrendezését. Eddig 15 milliárd dollárt fektettek be a megrendezésbe, és a halasztás is 3 milliárd dollár kiesés volt. A szervezők futnak a pénzük után, a közvetítési jogok 3-4 milliárd dollár bevételt hozhatnak.

Egy hónappal a tokiói olimpiai játékok megkezdése előtt a japánok 83 százaléka ellenzi a sportesemény megtartását a legfrissebb felmérések szerint - írja a News York Times.

Nem csak a lakosság, hanem az egészségügyi vezetők, és vezető üzletemberek is a halasztás mellett vannak, mert a szigetországban nagyon alacsony az átoltottság, és aggodalomra ad okot a járványhelyzet.

Eddig a lakosság mindössze három százaléka kapott eddig két adag oltást, ami kifejezetten alacsony arány, igaz, most állítólag gyorsítanak a tempón. Az olimpián segítő önkéntesek közül is több mint tízezren mondtak fel eddig.

Az eddigi felmérések szerint is - a kérdés feltevésétől függően - 50-80 százalék kifejezetten ellenezte, hogy Tokió most megrendezze az Olimpiát.

A július 23-án elvileg megkezdődő sportesemény rendezői óriási nyomás alatt vannak, és sokan a mai napig nem veszik biztosra, hogy nem jön-e közbe valami akadály az utolsó pillanatban.

A játékok megrendezése eddig már 15 milliárd dollár beruházást felemésztett, ezért a japánok most futnak a pénzük után - mondta a lapnak nyilatkozó sportszakember. A tavalyi halasztás már elvitt 3 milliárd dollárt, és - mivel a legtöbb bevétel a közvetítési jogokból és a játékokon látható hirdetésekből folyik be - ezért gyakorlatilag sarokba vannak szorítva, hogy megtartsák az olimpiát. A bevételek elmaradása legalább 3-4 milliárd kiesést hozna.

A résztvevőknek egyébként nagyon szigorú biztonsági előírásokat kell betartaniuk: sem városnézésre, sem már egyéni programra mehetnek ki a szállásukról, el lesznek különítve - mindezt a fertőzés veszélyének elkerüléséért.
 
Az olimpia megtartását mindezek ellenére a legtöbb szakértő biztosra veszi. Több mint 200 mországból mintegy 15 ezer sportoló vesz majd részt az olimpiai és paralimpiai megmérettetésen. A technikai személyzet és edzők száma azonban ennél jóval magasabb.
Japánban eddig 13 ezer halálos áldozatot követelt a koronavírus, ami a lakosság létszámához képest kifejezetten alacsonyabb arány.