Nehéz helyzetben a brit konzervatívok

Hírek2023. júl. 21.MTI

A péntekre véglegessé vált adatok szerint a kormányzó brit Konzervatív Párt több hagyományos választókörzetét elhódította az ellenzék az előző nap tartott időközi parlamenti választásokon, bár Boris Johnson volt miniszterelnök egykori londoni választókerületét a konzervatívoknak minimális előnnyel sikerült megtartaniuk.

Az időközi választásokat Johnson, illetve két másik tory képviselő lemondása miatt kellett kiírni. Boris Johnsont korábbi nyugat-londoni választókerületében, Uxbridge városnegyedben jelentős fölénnyel újjáválasztották alsóházi képviselővé a 2019 decemberében tartott nagy-britanniai általános parlamenti választásokon, amelyet Johnson vezetésével a Konzervatív Párt kényelmes alsóházi többséggel megnyert.

Johnson azonban tavaly júliusban lemondott a Konzervatív Párt vezetői posztjáról és a miniszterelnöki tisztségről, miután nyilvánosságra került, hogy a londoni kormányfői hivatalban a koronavírus-járvány miatt saját kormánya által elrendelt korlátozások idején ivászatokkal kísért társasági összejöveteleket rendeztek.

A volt miniszterelnök a múlt hónapban alsóházi képviselői mandátumát is visszaadta, miután a képviselői mentelmi jog alkalmazását szabályozó alsóházi szakbizottság 108 oldalas vizsgálati jelentése szerint szándékosan félrevezette a parlamentet, amikor többször is kijelentette, hogy ezeken az összejöveteleken nem történt törvénysértés.

Boris Johnson volt nyugat-londoni választókörzetében a pénteken véget ért, többször megismételt szavazatszámlálás eredménye szerint Steve Tuckwell konzervatív jelölt győzött, de alig 495 szavazatnyi előnnyel.

Az eredményhirdetés után Tuckwell is elismerte, hogy győzelmét elsősorban a munkáspárti londoni polgármester, Sadiq Khan heves vitákat és ellenkezést keltő, az érintett körzetekben rendkívül népszerűtlen környezetvédelmi tervének köszönheti.

Khan rendelete szerint augusztus 29-től gyakorlatilag egész Londonra kiterjesztik az úgynevezett ultraalacsony szennyezéskibocsátási övezetet (Ultra Low Emission Zone, Ulez), amelybe a régebbi, korszerűtlenebb motorral felszerelt járművek csak 12,50 font (5500 forint) díjfizetés ellenében hajthatnak be.

Angela Rayner, a Munkáspárt helyettes vezetője a BBC rádiónak adott pénteki nyilatkozatában szintén elismerte, hogy Boris Johnson volt választókerületét a Labour - a legnagyobb ellenzéki erő - Khan rendeletének népszerűtlensége miatt nem tudta elhódítani a konzervatívoktól. Rayner úgy fogalmazott, hogy "aki nem hallgat a választókra, az nem nyer választást".

Az észak-angliai Selby választókörzetben ugyanakkor a Munkáspárt jelöltje, a 25 éves Keir Mather - az alsóház legfiatalabb tagja - 16 456, konzervatív ellenfele, Clare Holmes 12 295 voksot szerzett. Ez történelmi léptékű győzelem a Labour számára, mivel 2019-ben itt elért 24,6 százalékos szavazatarányát a párt 46 százalékra növelte, a konzervatívok szavazataránya ugyanakkor a négy éve megszerzett 60,3 százalékról 34,3 százalékra zuhant.

Ilyen mértékű szavazatarány-átrendeződésre 1945 óta nem volt példa egyetlen brit választókörzetben sem.

Az ugyancsak hagyományos konzervatív erősségnek számító délnyugat-angliai Somerton választókerületben - ahol csütörtökön szintén időközi választást tartottak - a harmadik legnagyobb parlamenti párt, a Liberális Demokraták jelöltje, Sarah Dyke győzött 54,6 százalékos többséggel.

A liberális párt 28,4 százalékponttal növelte szavazatarányát, a konzervatív jelölt, Faye Purbrick 26,2 százalékos eredménye 29,6 százalékpontos zuhanás 2019-hez képest. Rishi Sunak konzervatív párti miniszterelnök pénteki nyilatkozata szerint a két súlyos tory vereség ellenére sem lehet lefutott játszmának tekinteni a jövőre esedékes brit parlamenti választásokat.

A felmérések mindazonáltal hosszú ideje a Munkáspárt kétszámjegyű támogatottsági előnyét jelzik a konzervatívok előtt.