Nem akárhol lett újabb Petőfi utca, több ezer kilométerre Magyarországtól

Hírek2023. nov. 3.F. T.

Messze a legtöbb utca, közel 3000, költőnk, forradalmárunk és szabadságharcosunk nevét viseli. Most azonban több ezer kilométerre neveztek el róla egy újabbat, messze a hazától.

Leggyakoribb hazai utcanevünk Petőfi Sándornak köszönhető: egy részük teljes névvel, egy részük csak Petőfi utcaként. Most érdekes módon az országtól több ezer kilométerre, Kazahsztán fővárosában, Asztanában lepleztek le újabb Petőfi utcát.

Hogy miért pont ott, és miért pont őróla, azt nem tudjuk, de van az ügynek egy különlegessége. 

Asztana Budapesttől közel 4000 km távolságban fekszik, kelet felé.

Nem sokkal az 1849-ben az oroszok által levert szabadságharc után elterjedt egy monda, miszerint Petőfi nem Segesvárnál esett el, hanem orosz fogságba került, és ahogy ez szokásos volt, Szibériába vitték, mégpedig a Bajkál-tó közelébe, Barguzin városába, ahol még 20 évet élt.

Ennek igazságtartalmát sosem sikerült bizonyítani, pedig komoly kutatások is zajlottak, így jobb híján városi legendának tekinthető. Ugyanakkor meglepő érdekesség, hogy Asztana a Budapest (vagy akár Segesvár) és Barguzin közti távolság nagyjából felénél van, ráadásul az irány is megegyezik.

Ha Petőfi nem is esett orosz fogságba, és valóban Segesvárnál halt hősi halált a magyar szabaságért küzdve, neve most mégis eljutott a monda szerinti út feléig, a 32 éve az orosz (szovjet) uralom alól felszabadult Kazahsztán fővárosába.