Nem csitul a fegyverek iránti kereslet Amerikában - sokan először vesznek lőfegyvert

Hírek2020. ápr. 6.Növekedés.hu

A koronavírus miatt a rendőrség nem feltétlenül megy ki házhoz, a nem súlyos ügyeket telefonos kell intézni - többek között ezzel is magyarázta a növekedés.hu-nak Jane Timmons-Mitchell, a clevelendi Case Western Egyetem Begun Erőszakmegelőző központjának szakértője, hogy folyamatosan nő a fegyverek iránti kereslet Amerikában.

A kézfertőtlenítő és vécépapír után az elmúlt hetekben a lőfegyver iránti kereslet is megugrott az Egyesült Államok több pontján, különösen azokban az államokban, ahol a legmagasabb koronavírus fertőzöttek száma. New York, Washington és Kalifornia mellett azonban kevésbé érintett településeken is hosszú sorok állnak a fegyverüzletekbe, írja a Los Angeles Times.

Az Oklahoma állambeli Tulsában, amely két államot összekötő autópálya mentén fekszik, a helyi fegyverboltban egy áthaladó kamion például 2500 dollár értékben vásárolt fegyvert és lőszert, írja a lap.

Az Ammo.com online lőszerértékesítő oldalon 68 százalékkal nőtt a kereslet az utóbbi időben. Az előző év februári forgalmával összevetve pedig 309%-al nőtt a bevétel és 222%-al a tranzakciók száma, írja a ABC News. Virginia államban, ahol a helyi rendőrség ellenőrzi a fegyvertartással kapcsolatos adatokat januárban 86%-al nőt a fegyverigénylések száma az egy évvel korábbihoz képest. 

A kereslet hatására a fegyvercégek részvényeinek értéke nő, míg a másoké esik. A Vista Outdoor (számos lőszercég anyavállalata) papírjai idén nyolc százalékkal nőttek, miközben az S&P 500 ugyanabban az időszakban 25 százalékkal csökkent - írja a lap.

A vásárlók között sokan vannak, akik először vesznek fegyvert.

Ők a közrend megbomlásától illetve attól tartanak, hogy bizonyos államok korlátozzák majd a fegyverboltok nyitva tartását. Nem alaptalanul: Pennsylvaniában már bezárták a fegyver szaküzleteket, New Jerseyben pedig a fegyver tulajdonláshoz szükséges átvilágítás állították le, ami azt jelenti, hogy megvenni igen, de átvenni már nem lehet a fegyvert, mondta a növekedés.hu-nak Jane Timmons-Mitchell, a clevelendi Case Western Egyetem Begun Erőszakmegelőző központjának szakértője.

A koronavírus kitörése óta pedig a rendőrség kevesebbet „megy házhoz”; a nem súlyos ügyeket a az emberek telefonon, vagy személyesen a rendőrségen jelenthetik be.

Hogy miért rohan sok amerikai fegyverért természeti katasztrófa, recesszió vagy járvány idején, nehéz megmagyarázni, mondja Timmons-Mitchell.

A fegyverviselésnek történelmi okai vannak. A polgárháború után az alkotmány (második módosítása) engedélyezte a fegyverviselést. Az akkori Amerikának azonban semmi köze nincs a maihoz: akkor ugyanis nem volt hadsereg, sem rendőrség, az emberek maguk vagy a hazájuk védelme érdekében tartottak fegyvert.

Az idők változtak, a kultúra azonban nem, sokfelé máig él a vadnyugati érzés az emberekben, mondja Timmons-Mitchell.

A fegyverlobbi is igen erős, amint megrendül az emberek biztonságérzete, felerősödik.

A szabályozás ugyanakkor államonként változik; Connecticutban, Washingtonban és Kaliforniában például szigorúbb, itt kevesebb a fegyver által okozott halál is, magyarázza Timmons-Mitchell.