A gazdagok továbbra is vagyonokat költenek műkincsekre

Hírek2020. ápr. 27.Növekedés.hu

Az online árveréseket még nem fertőzte meg a koronavírus, sőt: erős a kereslet például a brit graffitiművész, Banksy műveire. A Sotheby's aukciósház árverésén összesen 1,1 millió font értékben kelt el a művész 24 műve.

A COVID-19 vírus terjedése miatt az aukciósházak módosítottak az ütemtervükön: sokan elhalasztják a tervezett árveréseket, de az online értékesítések az eredeti tervek szerint folytatódnak.

A Sotheby's aukciósház nemrégiben megrendezett online árverése a piacban kétkedőket cáfolta. Továbbra is erős a kereslet a brit graffitiművész, Banksy műveire, függetlenül a piac hullámvölgyeitől. A művész 25 eladásra kínált tételéből 24-et eladtak. A bevétel összesen 1,1 millió font volt (azaz körülbelül 445 millió forint) – olvasható a The Value műértékekkel foglalkozó szaklapban.

Az árverés fénypontja a Girl with Balloon - Color AP (DARK PINK) (Lány léggömbbel) című fekete-pink színű szita-nyomásos mű volt, amely igazi ritkaságnak számít, rajta a művész aláírásának motívumával.

Becsült értéke 300 000 - 500 000 font volt, végül 375 000 fontért (mintegy 150 millió forintért) kelt el.

Banksy olajfestményeivel összehasonlítva, amelyeket gyakran hihetetlenül magas áron értékesítenek, screen printjeit barátibb áron kínálják, így ezek sok új és fiatal gyűjtőt, befektetőt vonzanak.

Vegyük példaként az előbb említett online aukciót: a vásárlók 47 százaléka addig ismeretlen volt a Sotheby's számára, továbbá az ajánlattevők 30 százaléka 40 év alatti volt. Az aukciósházak a művész olajfestményeit általában a nagyobb szabású, esti árveréseken értékesítik, ezzel szemben a Banksy printeket vagy online vagy a napközbeni árveréseken adják el.

Bár sokan azt feltételezik, hogy a világjárvány miatti gazdasági visszaesés vagy globális recesszió negatív hatást gyakorol az aukciósházak bevételére, a Banksy-műalkotások piaca továbbra is pörög, ahogy azt a járvány előtt is tette.

Az igazán fontos kérdés, hogy az online árverések képesek-e továbbvinni a lendületet a hagyományos értelemben vett aukcióikig. Egyelőre nincs még elég adat arra vonatkozóan, hogy a koronavírus kitörése befolyásolja-e az egyéb értékesítéseket.