Sokba kerül a magánbölcsőde, de a szülőknek megéri

Hírek2019. okt. 14.Növekedés.hu

Azok a szülők, akik magánbölcsődébe járatják gyermekeiket, havi 80-120 ezer forint kiadással számolhatnak Budapesten, ez az összeg vidéken általában 20-30 százalékkal csekélyebb. De a magánóvodák is megkérik szolgáltatásuk árát, alaphangon havi 75-85 ezer forintot.

Egy korábbi, 2017. évi adat szerint 47 ezer bölcsődei férőhely volt az országban, amelyet a kormány bölcsődefejlesztési programja 2022-ig 21 ezerrel kíván növelni, megközelítve a 70 ezret.

Túlnyomó többségük önkormányzati fenntartású intézmény, de egy frissebb adat szerint tavaly országosan 12 ezer 3 év alatti kisdedet járattak magánbölcsődébe, amelyek száma megugrott az utóbbi években.

Ennek nemcsak az „állami” bölcsődei férőhely szűkössége az oka. Sok szülő gondolkodik úgy, hogy inkább fizet évente egymillió forint körüli összeget, hogy gyermeke színvonalasabb ellátásban részesüljön, másfelől úgy kalkulál – főként azok, akiknek jól fizető, munkahelyükön fontos állásuk van –, hogy nem kockáztatják a munkából való kiesést, s megőrzött keresetük bőven kompenzálja a kiadásokat.

A magán(házi) bölcsődék kínálata többféle lehetőséget kínál. Az előnyök: a szülők szerint jobb a koszt, mint a közétkeztetésben, több lehetőség nyílik az egyéni képességfejlesztésre, színesebbek a közösségi programok, rugalmasabb a gyermekek elhelyezése, időbeosztása, kevesebb az egy gondozónőre jutó gyerek. A bölcsődékben például választani lehet a félnapos (délelőtt vagy délután), illetve a heti 3-4-5 napos elhelyezés között.  Mindennek persze, ára van. 

Bölcsődei példa: egy heti teljes – 5 napos – elhelyezésre a gondozási díj 55-70 ezer forint, a napi négyszeri étkeztetésért 700-850 forintot kell fizetni.

Ehhez jönnek még a külön programokért, egyéni, készségfejlesztő, vagy óvoda előkészítő foglalkozásokért fizetendő díjak, amely alkalmanként a 3 ezer forintot is megütik. S vannak még uszodai programok, vagy a hétvégi babazsúrok. De fizetni kell azért is, ha a szülő külön kérésre a nyitvatartási idő előtt vagy után hozza-viszi gyermekét (1000-1500 forint).

Ahogy a magánbölcsődéknél, úgy a magánóvodáknál is igen változatos a kép: a fővárosban van olyan intézmény – a penzcentrum.hu tudósítása szerint –, ahol havonta 55 ezer forintba kerül az egész napos ellátás, ebben van heti 2-3 alkalom sóterápia, játékos angol vagy német foglalkozás, szabadon választható délutáni program (úszás, tartásjavító torna és hittan például), és napi négyszeri étkezés, ami 850 forintba kerül. Vagyis összességében ez esetben havi 73 ezerhétszáz forint a díj.

De van olyan intézmény is, ahol 56 ezer forint a gondozási díj, az étkezésért pedig ezen felül napi 700 forintot kell fizetni. Máshol 75 ezer forint a gondozási díj (ebben benne van a képességfejlesztés, kézműves foglalkozás, angol, heti orvosi vizsgálat, stb.), a napi étkezés 600 forint, ami havonta már összességében több mint 82 ezer forintot tesz ki. Máshol havonta 80 ezer forintot kérnek a napközbeni ellátásért, de az úszásért, jógáért, logopédiai foglalkozásokért még pluszban fizetnek a szülők.