New Yorkban már virtuálisan is lehet házasodni

Hírek2020. máj. 1.Növekedés.hu

New York államban a polgárok mostantól átmenetileg online is kimondhatják a boldogító igent, és a tisztviselőknek is engedélyezték, hogy a házasságkötési ceremóniákat vitruális keretek között folytassák le.

New York lakosainak eddig személyesen kellett engedélyt kérniük a házasságkötésre, mostantól közvetve, online is kérelmezhetik – számol be róla a BBC.

A rendelet szerint „audio-video technológia használatával” lehet esküvőt tartani, ha többek között a következő feltételek teljesülnek:

  • a párnak érvényes fényképes igazolványt kell felmutatniuk,
  • közvetlen interakciót kell biztosítani a házasodni kívánó felek, az anyakönyvvezető és a tanúk között (nem lehet előre rögzített videó a házasodó felekről és résztvevőkről),
  • és a résztvevőknek azt is bizonyítaniuk kell, hogy New York állam területén tartózkodnak.

„Most már nincs kifogás”

– viccelődött a kormányzó a bejelentést követő sajtótájékoztatón. A döntés azután született meg, hogy az államban május 15-ig meghosszabbították a kijárási korlátozásokat. Egyedül New York-ban több mint 13 000 ember halt meg a koronavírusban.

A bejelentés vegyes reakciókat váltott ki: egyesek értetlenül állnak azelőtt, hogy a párok miért akarnának online esküvőt tartani, ha a családok és barátok nem tudnak jelen lenni a fontos pillanatnál.

Mások azt rótták fel a kormányzónak, hogy nem ez volt a legfontosabb dolog, amiről dönteni kellett. Páran viszont rámutattak, hogy a világjárvány idején maga a házasság előnyökkel is járhat, például a párok megoszthatják az egészségbiztosítási fedezetet.

New York nem az első, ahol bevezették ezt a megoldást. Az Egyesült Arab Emírségekben például nemrég engedélyezték az online házasságkötést, miután az igazságügyi minisztérium létrehozta a párok számára a szükséges iratok benyújtásához szükséges portált. A virtuális ceremónia anyakönyvvezető és tanúk jelenlétében történik. Hasonló intézkedéseket vezettek be Colorado államban, ahol kivételesen és átmenetileg engedélyezték, hogy a házasulandók online kérjenek jóváhagyást.

Egy ohiói megyében ugyanakor az online házasságkötés csak bizonyos körülmények között engedélyezett: például, ha a partnerek egyike az egészségügyi ellátásban dolgozik, súlyos beteg vagy nincs egészségbiztosítása.