Sok nőt nem a vírus, hanem a partnere fogja megölni – A karantén miatt egyre többen bántalmazzák a párjukat

Elemzések2020. máj. 1.D.J.

Az ENSZ szerint a szabad mozgást korlátozó intézkedések miatt három hónap leforgása alatt 15 millióval nőhet a családon belüli erőszakos esetek száma.

A Kínában élő 26 éves Lele-nek sose volt ideális a kapcsolata a párjával. Rendszeresek voltak a viták, de a helyzet igazán csak akkor lett rosszabb, amikor az év elején kijárási tilalmat rendeltek el a tartományukban. Minél több napot töltöttek összezárva, a veszekedések annál hevesebbek lettek. A férje végül az egyik összeszólalkozásuk után a gyerekük etetőszékével kezdte ütlegelni a nőt olyan hevesen, hogy Lele egy idő után már a lábát se érezte. Az eset után az első dolga volt, hogy ügyvédet keressen és beindítsa a válást, de – mint azt a New York Times írja – kiderült, hogy egy világjárvány kellős közepén mindez nem olyan egyszerű.

Közölték vele, hogy legalább egy hónapot kell várnia arra, hogy egyáltalán megindulhasson a válási eljárás.

Az ehhez hasonló esetekből egyre több van mostanában. Ahogy az elmúlt hónapokban a koronavírus lassan behálózta a világot szinte mindenütt ugyanaz a forgatókönyv játszódott le. Alig pár nappal azután, hogy a szabad mozgást korlátozó intézkedések megszülettek, elkezdett nőni a családon belüli erőszakos esetek száma. Franciaországban ez a növekedés 30 százalékos volt,

de Chilében például a lezárások utáni héten a helyi segélyvonalat az átlagnál 70 százalékkal többen hívták fel.

A Harvard Egyetem trauma szakértője Judith Lewis Herman szerint a házastársak sokszor nagyon hasonló eszközöket használnak a másik terrorizálására, mint az emberrablók. Például nem engedik, hogy a párjuk felvegye a kapcsolatot a barátaival és a szüleivel. Pontos szabályokat fektetnek le, hogy miként szabad viselkedni. Ha valami nem tetszik nekik akkor van, hogy az ételt is megvonják a másiktól. A mostani körülmények között, amikor tömegek alapos indok nélkül ki se tehetik a lábukat a lakásukból, a bántalmazók sokkal könnyebben tudják kontrollálni a párjukat. A nagy kérdés, hogy ebben a helyzetben hogy lehet menedéket adni az áldozatoknak?

Spanyolországban és Olaszországban például az üres hotelszobákban szállásolják el azokat, akiknek a lelki vagy a testi épsége veszélyben van.

Mivel az áldozatok sokszor a telefonhoz se tudnak hozzáférni ezért a Kanári-szigeteken megoldották, hogy a gyógyszertárakban is be lehessen jelenteni, ha valaki otthon bajban van. 

Gyilkosság karantén idején

Miután a COVID-19 miatt az egész ország bezárkózott, Itáliában a 27 éves Lorena Quaranta volt az egyik első, akit a saját fiúja ölt meg. A gyilkos szerint az orvostanhallgató barátnője megfertőzte őt a koronavírussal. Amikor a szülővárosába a szicíliai Favarába szállították az áldozat koporsóját, sokan fehér lepedőket lógattak ki az erkélyükből. A polgármester Anna Alba elmondása szerint ezzel a gesztussal emlékeztek meg arról, hogy milyen tiszta volt a lelke.

A Guardian beszámolója szerint Nagy-Britanniában a korlátozások életbe lépésétől április közepéig a családon belüli erőszakos cselekmények mintegy 16 esetben fajulhattak gyilkosságig.

Ez több mint a duplája a megszokott számoknak.

Különösen súlyos a helyzet Afganisztánban, ahol az ENSZ számításai szerint még normál körülmények között is a nők több mint felét terrorizálja a partnerük. Ráadásul az egyik helyi pszichológus Marzia Akbari szerint az is lehet, hogy még ezek a becslések is túl visszafogottak.

Akbari azt mondja, hogy mióta a koronavírus megjelent az országban, hiába próbálkozik, a páciensei felével nem is tudja felvenni a kapcsolatot. Eleve sok betege már korábban is az életét kockáztatta azzal, hogy pszichológushoz fordult. Akiket elért azok se tudtak sok jóról beszámolni. Az egyik idős nő, akit a férje és a fiútestvérei már korábban is többször bántalmaztak, a telefonba azt mondta, hogy a karantén óta a helyzete rosszabbra fordult.

Az ENSZ Népesedési Alapja mindenesetre most úgy számol, hogy globálisan minden egyes negyedévvel az országos korlátozások 15 millióval növelik meg a családon belüli erőszakos esetek számát.