Menekülőre fogták New Yorkból a Wall Street brókerei

Hírek2020. ápr. 3.Növekedés.hu

A Wall Street menő brókerei már elmenekültek New York-ból de a home office-ban is lankadatlanül kötik az üzeleteket. Bíznak a későbbi általános emelkedésben, most pedig sokan jól megszedik magukat az esésen is.

A nagy befektetési bankok halálra keresték magukat a részvénypiaci pánik idején a forgalmi jutalékokból, más üzletágakban azonban elapadtak a bevételek.

 

Van, amikor a paradicsomban is nehéz idők járnak. Gregg Lemkau, a Goldman Sachs befektetési banki üzletágának társ-vezetője például Hawaiira utazott feleségével és négy gyerekével nyaralni, majd amikor a koronavírus járvány beütött, úgy határoztak, hogy inkább maradnak a szigeten, mintsem visszamenjenek New Yorkba.

Hawaiin lenni jobban hangzik, mint amilyen valójában

- mondta a bankár a Financial Timesnak.

Isten még nem ismerte az időzónákat

- panaszkodik Eric Weiss, egy blockchain vállalat hasonló cipőben járó alapítója. Az eltolódás Hawaii és New York között 5 óra New York javára, vagyis ennyivel van később a metropoliszban, mint a nyaralóparadicsomban. Vagyis késő éjjel kell elkezdeni dolgozni, ha valaki New Yorkkal akarja tartani a lépést.

Az irodák zárva vannak, de ettől még az élet nem áll meg. A tőkepiac szakemberei azonban sorra hagyták el a nagyvárost - Hawaii, Southampton a Lond Island félszigeten, Palm Beach Floridában és a Hudson folyó völgye (New Yorktól északra 2 óra autóút) a legkedveltebb célpontok.

A megváltozott munkarendből és időbeszotásból adódó terhelés mellett külön nehézség a szektorban a tőzsdei szabadesések feldolgozása.

Jónéhány alapkezelő bebukott, a konferencia beszélgetések egyik visszatérő témája, hogy melyik lesz a következő. Vannak persze olyanok is, akik jól jártak, a

Pershing Square Capital nevű alapkezelő egy hét alatt keresett 2,6 milliárd dollárt határidős ügyletekkel, miután viszonylag jól eltalálták, hogy mikor indulnak be a pánik-eladások a tőzsdéken.

Ugyanakkor a hangulat korántsem olyan rossz, mint a 2008-as válság idején volt. Akkor ugyanis a válság epicentruma a Wall Street, a pénzügyi intézmények voltak. Most a teljes társadalmat és gazdaságot sújtja a járvány, így

a brókerek és bankárok abban bíznak, hogy a kilábalás után együttesen jöhet a felemelkedés.

Leo Kalvaria, a Citigroup intézményi befektetőkkel foglalkozó részlegének alelnöke szerint a szektor abban bízik, hogy a fellendülés gyorsabban jön el most, mint a pénzügyi válság után.

A home office-szal átalakul a munkavégzés stílusa is.

Teljesen máshogy tárgyalsz az igazgatósággal, amikor a videó konferencia beszélgetés alatt besétál a szobába a 6 éves gyereked talpig maszatosan, mögötte a három kutyával

- meséli egy bankár.

A Wall Street nagy pénzintézetei a befektetési banki tevékenységen buktak ugyan a járvány kitörésével, viszont a tőzsdei pánikon nagyon sokat kerestek. Bevételeik piaci becslések szerint akár 30 százalékkal is emelkedtek az első negyedévben.

Az államkötvények hozama rekord mélységbe süllyedt, a részvénypiacokon pedig szinte mindennapos volt, hogy egy-egy papír kereskedését fel kellett függeszteni, limittel zuhant.

A Coalition nevű ágazati tanácsadó cég szerint a részvény- és a kötvény kereskedelemből származó bevétel 20-30 százalékkal emelkedhetett globálisan. A bankok előrejelzései ennél szerényebbek voltak - a közelmúltban a Citigrouop és a JPMorgan Chase február végén, március elején egyaránt 5 százalék körüli növekedést jósoltak. Az is igaz persze, hogy az amerikai befektetési bankok általában nagyon óvatosan, jókora ráhagyással jelzik előre pénzügyi eredményeiket - befektetőik a meglepetésekből inkább a kellemeseket szeretik.

Februárban az amerikai részvénypiacokon napi átlagban 9,3 milliárd papír cserélt gazdát, ez 2018. decembere óta a legmagasabb adat. Márciusban valószínűleg ennél is nagyobb volt a forgalom.

A részvénypiacokon a készpénzes, azonnali ügyletek forgalma volt a legnagyobb, különösen az elektronikus platformokon. A legszerényebb a határidős részvényforgalom volt, ami ágazati szakértők szerint rosszul érinti majd az ezen a piacon általában nagyon aktív francia bankok eredményeit.

Az előző év azonos időszakához viszonyított (a részvénykereskedelemből származó) árbevételi számokat javítja az alacsony bázis is: 2019. első negyedévében 19 (JPMorgan Chase) 24 (Citigroup) százalékos visszaesést mutattak ki a bankok. A kötvénypiac februárban nagyon aktív volt. Az amerikai állampapír piaci forgalom a második hónapban napi átlagban 650 milliárd dollár volt, a tavalyi napi átlagos 593 milliárd után.

Az értékpapír kereskedelem szép teljesítményét azonban árnyalja más üzletágak lanyha forgalma. Az összeolvadási-felvásárlási (M&A) piac teljesen befagyott, a befektetési banki tevékenységből, a nyilvános részvényértékesítések szervezéséből származó bevételek szintén csökkentek. A várakozások szerint a hitelezési tevékenység sem lesz valami fényes az idén, a várható gazdasági válságban a minimumra csökken majd a hitelfelvételi kedv.