Newton a pestis karantén alatt dolgozta ki gravitációs törvényét

Hírek2020. márc. 15.Növekedés.hu

1665-ben a cambridge-i Trinity College-ot ideiglenesen bezárták a pestisjárvány miatt. A fiatal Isaac Newtonnak otthonról kellett dolgoznia, de ez nem akadályozta meg abban, hogy idejét bölcsen felhasználja, és kidolgozza többek között a gravitációs törvényt.

Isaac Newton a 20-as évei elején járt, amikor Londonra lecsapott a pestis. Newton ekkoriban a cambridge-i Trinity College egy átlagos hallgatója volt. Bár ezt követően még kétszáz évnek kellett eltelnie, mire a tudósok felfedezték a pestist okozó baktériumokat, de már ekkor is hasonló megoldáshoz folyamodtak a járvány elkerülése érdekében, mint manapság - olvasható a The Washington Post oldalán.

Cambridge hazaküldte a hallgatóit, hogy otthon folytassák tanulmányaikat. Newton hazatért hát a családi birtokra, a Woolsthorpe-kastélyba, amely körülbelül 60 mérföldre északnyugatra feküdt Cambridge-től.

Newtonnak kifejezetten jót tett, hogy nem a tanárai mutattak irányt neki.

A következő évet Newton „Annus Mirabilisaként”, azaz „csodák évének” szokták emlegetni, mivel ezidőtájt fogalmazódott meg benne többek között a gravitációs vonzás és a differenciálszámítás gondolata.

A fennmaradt jegyzeteiből kiderül, hogy először egy matematikai problémával foglalatoskodott, amelynek még Cambridge-ben állt neki. Ezután beszerzett néhány prizmát, majd kísérletezett velük a hálószobájában. Lyukat fúrt a redőnyébe, és a beáramló napsugár segítségével optikai kísérleteket végzett.

A családi kertben pedig ott állt egy almafa.

Az almafa.

A történet úgy szól, hogy Newton éppen egy gyümölcsfa alatt ült, elmélyülten gondolkodva, amikor egy alma a fejére esve elindította benne a gondolatmenetet, amely a gravitációs kölcsönhatás felismeréséhez vezetett.

Londonban, az 1665-1666-os pestisjárvány idején a lakosság negyede hunyt el.

Ez volt a fekete halál egyik utolsó nagy támadása Európa ellen. Newton 1667-ben tért vissza Cambridge-be, és vitte magával a felfedezéseiről szóló irományait is.

Eredményeinek köszönhetően hat hónapon belül egyetemi tanár lett, két évvel később pedig professzorrá nevezték ki.

Ha minket is otthoni munkára köteleztek, jusson eszünkbe Newton példája: az otthoni környezetben tett vizsgálódásai megváltoztatták az életét. A múzsa nagy eséllyel akkor is ránk találhat, ha éppen pizsamában ülve görnyedünk a laptop fölé – és már bővel elmúlt dél.