Kína lassan maga mögött hagyja a járványt – Így tér vissza az élet Vuhanba

Elemzések2020. márc. 15.D.J.

Hupej tartományban van, ahol már a luxusüzletek is erőre kaptak.

Azután, hogy a 28 éves Yangyang felépült az új koronavírusból és elhagyta a vuhani kórházat, a gyógyulását egy paradicsomos rántottával ünnepelte meg.

„A tojást még soha nem éreztem ennyire ízletesnek. […] Minden barátomnak, aki még harcol a betegséggel a kórházban üzenem: alig várom, hogy újra lássalak titeket!”

– írta ki az egyik kínai közösségi oldalra. Yangyanghoz ma már egyre többen csatlakoznak. Kínában átlagosan naponta több mint ezer ember épül fel a járványból. Pedig a helyzet nem is olyan rég még nem volt ilyen rózsás. Az 58 milliós Hupej tartományt és a székhelyét Vuhant január 23-án vonták karantén alá. A hivatalos adatok alapján sokáig úgy tűnt, hogy a szigorú intézkedések ellenére a helyzet csak romlik.

Az egészségügyi személyzet ünnepel az eddig szükségkórházként működő vuhani Hongsan sportcsarnok előtt, miután távozott az utolsó meggyógyult páciens is 2020. március 10-én. Az ideiglenes kórházban a tüdőgyulladást okozó új koronavírussal megfertőződött betegeket ápolták, és most bezárják, mert az utóbbi napokban csökken az új fertőzöttek száma Kínában. A kínai Hupej tartomány székhelye, Vuhan az egész világra kiterjedő koronavírus-járvány gócpontja.
MTI/EPA/Costfoto/YFC

Amikor a vesztegzárat felállították 771 aktív koronavírusos eset volt Kínában. Ez a mutató február 17-re már 58 ezerre nőtt. A számok azonban csalókák. Mivel a kór lappangási ideje hosszú, eleinte pedig kevés tesztet végeztek el, ezért a tényleges betegszám egy ideig jócskán meghaladta a hivatalos adatokat. Február közepéig kellett várni mire sikerült megközelítőleg feltérképezni, hogy a tartományban hányan szenvednek az új koronavírusban.

A vesztegzár végül megtette a hatását: a betegszám azóta 58 ezerről leesett 12 ezerre. Az élet lassan kezd visszatérni a régióban. Azt a két kórházat, amelyet kifejezetten a járvány miatt építettek, már be is zárták. Hogy demonstrálja mennyit javult a helyzet, a kínai elnök Hszi Csin-ping a napokban személyesen is felkereste Vuhan városát.

A szigor felengedett, de a lakosok még mindig a vírus árnyékában élik a mindennapjaikat. A vuhani cégek közül egyelőre csak azok indulhattak újra, amelyek kifejezetten fontosak a nemzetgazdaság szempontjából: többek közt telekom és gyógyszeripari vállalatokról került le a lakat. Ezután a társaságoknak nem csak a munkahelyek fertőtlenítéséről kell gondoskodniuk, de az alkalmazottak egészségét is ellenőrizniük kell. Sok üzem így is csak fél gőzzel kezdi újra a működését.  Az autóipari cégeknél a várakozások szerint a gyártosorok majd csak április közepére állnak vissza a normál munkamenetre.

A szórakozóhelyek továbbra is zárva tartanak.Egy friss döntés szerint eleinte a tömegközlekedési eszközök is csak az olyan negyedekben fognak járni, ahol egy ideje nem volt új koronavírusos eset. A lakosok közül pedig csak azok utazhatnak, akik egyetlen beteggel se állnak kapcsolatban. Az emberek egy része továbbra is karanténban kell maradjon. Ám a tartományban lévő luxusüzletekbe így is kezdenek visszatérni a vásárlók. Van olyan bevásárlóközpont, ahol a Gucci és a Bottega Veneta boltok is újra megnyitottak. Viszont a vevők csak egy testhőmérséklet mérés után léphetnek be az üzletekbe és akkor is csak szájmaszkban. A 29 éves Andy Li azt mondja, hogy mióta elhagyhatja a lakását a szokottnál is többször felkereste a helyi plázát.

„Egy hónapig csapdába voltam esve a saját otthonomban. A környék teljesen le volt zárva és nem mehettünk sehová. Most valahogy újra szabadnak érzem magam”

– meséli. Az biztos, hogy az izolációt sok ember kifejezetten nehezen viseli. Az elzártság néhány rokont is egymásnak ugrasztott. Az aktivitsták beszámolói szerint a lezárt területeken megnőtt a családon belüli erőszakos esetek száma.

De vajon Kína tényleg túl van a nehezén? Az utóbbi időben több járványtani szakember, így például a Harvard egyik professzora Marc Lipsitch is arról beszélt, hogy az új koronavírus akár a Föld lakosságának a 40-70 százalékát is megfertőzheti. Egyértelműen meg van rá az esély, hogy Kínában újra meg fog lódulni az esetszám. Az állami vezetés mindenesetre láthatóan magabiztos: mivel nekik már nincs rá akkora szükségük Olaszországnak 2 millió szájmaszkot kínáltak fel eladásra.