Különös meteorológiai jelenséget fotózott a NASA a Mars felszínén

Hírek2020. márc. 15.Növekedés.hu

Bár a porördögök nem ritkák a vörös bolygó felszínén, a NASA régóta próbálja ezt a nem mindennapi meteorológiai jelenséget mozgás közben lencsevégre kapni. Nemrégiben sikerrel jártak.

Az úgynevezett porördögök viszonylag gyakran alakulnak ki a Mars felszínén, lévén ez egy poros, szeles bolygó. De az, hogy mozgás közben készítsenek róluk felvételt, csak ritkán sikerül – amilyen gyorsan jönnek, olyan gyorsan el is tűnnek. A Mars Reconnaissance Orbiter űrszonda azonban sikerrel járt, és megörökített egy nagyobb porördögöt, amely az Amazonis Planitia síkságán hasított végig – olvasható a CBS News oldalán.

A porördög egy alacsony nyomású képződmény, úgy képzelhető el, mint egy légbuborék. A nyomáskülönbség révén a légbuborékba minden irányból levegő áramlik, amely aztán forgó mozgásba kezd. Mindeközben felkavarhatja a port, a homokot, amitől láthatóvá válik. Mind a Földön, mind a Marson előfordulnak.

A HiRISE felvétele a porördögről, 2019 október. Forrás: NASA

A felvétel még 2019 októberében készült, de csak nemrégiben publikálták. A fotót a HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) a Mars Reconnaissance Orbiter űrszonda nagy felbontású kamerájának köszönhetjük.

Az űrszonda egyébként hat műszerrel 2006 óta vizsgálja a vörös bolygót, egyik fő feladata, hogy nagy felbontású képeket készítsen a Mars felszínéről.

A HiRISE a Mars Reconnaissance Orbiterre szerelés előtt. Forrás: Wikipédia

A legutóbb lencsevégre kapott meteorológiai jelenség „szeme” körülbelül 50 méter széles volt, árnyékának hossza alapján a magassága pedig elérhette a 650 métert. Ez viszonylag méretesnek számít, de a NASA a mostaninál egy sokkal nagyobb példányt is megfigyelt már:

2012-ben egy olyan forgószelet tanulmányoztak, amely 20 kilométer magas volt, a tölcsére pedig 70 méter átmérőjű.

A hirtelen felbukkanó porördög csak egy a sok jelenség közül, amelyekkel a jövőbeli Mars-missziók résztvevőinek szembe kell nézniük.