Nézze meg, hol áll Magyarország az uniós államadósság-listán

Hírek2022. júl. 22.Sz.A.

Az Európai Unióban 88 százalék körüli szinre csökkent az államadósság GDP-hez mért aránya idén az első negyedévben. Magyarországon 77,3 százalékos volt az államadósság-GDP arány, ezzel a középmezőnyban vagyunk, Ausztria és Szlovénia adósságszintje környékén.

Az euróövezetben 95,6 százalékon állt az államadósság GDP-hez viszonyított átlaga, az Európai Unióban pedig 87,8 százalékos a mutató - az Eurostat friss adatai szerint.Magyarország 77,3 százalékkal a középmezőnyben helyezkedik el Ausztria és Szlovénia között, az uniós átlag alatt.Az adósságok nominálisan emelkedtek, de a GDP ennél nagyobb mértékben növekedett, ezért csökkent az adósság-GDP aránya az elmúlt egy év alatt.

Az euróövezetben a tavalyi 100 százalékról, az EU-ban pedig 92,3 százalékról süllyedt a mutató a mostani 95,6-os, illetve 87,8 százalékos szintre.

Az államadósság GDP-hez viszonyított aránya az EU-ban 2022 első negyedévének végén

Az államadósság GDP-hez viszonyított aránya az EU-ban 2022 első negyedévének végén

A legnagyobb mértékű, két százalékpont körüli adósságnövekedést Franciaországban és Olaszországban regisztrálták, a legnagyobb csökkenés az államadósság-GDP arányban pedig Görögországban volt, főként a turizmus miatti gyors gazdasági kilábalás, GDP-bővülés miatt.

Magyarország az egy éves változást nézve Csehország és Szlovénia között áll a sorban fél százalékpont körüli adósság-emelkedéssel.

Az államadósság/GDP változása 2022 első negyedévben az egy ével korábbi szinthez képest (%)

Az államadósság/GDP változása 2022 első negyedévben az egy ével korábbi szinthez képest (%)A GDP-arányos államadósság rátája Magyarországon 2026-ra 63,1 százalékra csökken - jelentette be július elején Varga Mihály pénzügyminiszter.

A magyar államadósság 44 331 milliárd forintra nőtt 2022. március 31-én az egy évvel korábbi 39 108 milliárd forintról- az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint.