Nézze meg, mennyit fizetünk a rezsiért európai összehasonlításban

Hírek2022. okt. 7.Növekedés.hu

A rezsicsökkentett kategóriába tartozó háztartások még mindig az egyik legolcsóbb energiaárat fizették szeptemberben az Európai Unióban - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

Az Energie-Control Austria és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) megbízásából készült nemzetközi ár-összehasonító vizsgálat szeptemberben több európai fővárosban is jelentős energiaár-növekedést regisztrált.

A lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia ára Stockholmban 47%-kal, Tallinban 41%-kal, Berlinben és Prágában 23%-kal emelkedett, míg a földgázért Tallinban 88%-kal, Bécsben 36 %-kal, Amszterdamban pedig 23%-kal kellett többet fizetni az előző hónaphoz képest.A magyar fogyasztók rezsiköltségei szeptemberben nem emelkedtek - írja a MEKH közleménye.

A lakossági fogyasztók villamos energia átlagárai euróban 2022. szeptember

A szeptemberi nemzetközi ár-összehasonlítás eredményei szerint a magyar fogyasztók a rezsivédett árkategóriába tartozó átlagfogyasztás (2.523 kWh/év) esetén a második legolcsóbb árat (9,22 eurocent/kWh) fizetik a villamos energiáért.

Azok a háztartások, akik 20 százalékkal többet fogyasztanak a megadott éves átlagfogyasztásnál, azok 10,63 eurocent/kWh áron juthattak villamos energiához, ami szintén a második legolcsóbb ár európai összehasonlításban.

A lakossági fogyasztók földgáz átlagárai euróban 2022. szeptember

A rezsicsökkentett áron vásárolható földgáz szeptemberben is nálunk volt a legolcsóbb. Átalagfogyasztás (63.645 MJ) esetén a földgázért augusztusban továbbra is a magyar fogyasztók fizették a legalacsonyabb árat (2,53 eurocent/kWh).

Az átlagot 20 százalékkal meghaladó fogyasztás esetén a magyar háztartások 5,07 eurocent/kWh áron jutottak földgázhoz, amely európai összehasonlításban a második legkedvezőbb ár - fogalmaz a MEKH.