A Kreml szerint Zelenszkij a világháború kirobbantására szólított fel

Hírek2022. okt. 7.MTI

Lényegében világháború kirobbantására szóló felhívás volt, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy Oroszország elleni megelőző csapást sürgetett a NATO-tól - jelentette ki a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Peszkov csütörtök este arra reagált, hogy Zelenszkij az ausztráliai Lowy Intézet videokonferenciáján aznap arról beszélt, hogy a NATO-nak preventív csapást kellene mérnie Oroszországra, "hogy kizárja Oroszország nukleáris fegyverhasználatát".

Az orosz elnöki szóvivő arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen konfliktus következményei szörnyűek és kiszámíthatatlanok lennének. Peszkov szerint, mivel valójában Washington és London irányítja Kijev tevékenységét, ők viselik a felelősséget Zelenszkij szavaiért. Mint mondta, az ilyen kijelentéseket a nemzetközi közösség nem hagyhatja reakció nélkül.

Tegnap Zelenszkij felszólította nyugati gazdáit, hogy mérjenek megelőző atomcsapást Oroszországra, amivel ez a személy lényegében az egész világnak újabb bizonyítékát mutatta be a kijevi rezsimtől eredő fenyegetéseknek, amelyek semlegesítésére a különleges hadművelet megindult

- jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a kormánypárt, az Egységes Oroszország egy pénteki moszkvai tanácskozásán.

Nevetségesnek nevezte Zelenszkij szóvivőjének "utólagos magyarázkodási kísérletét", rámutatva, hogy az ukrán elnök már januárban értésre adta, hogy Kijev atomfegyverek birtoklására törekszik.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a Telegram-csatornáján azt állította, hogy "a Nyugat nukleáris háborút szít", Zelenszkijt pedig bábnak, kiegyensúlyozatlannak, "fegyverrel felpumpált szörnyetegnek" nevezte, "akinek a keze által elpusztíthatják a világot".Az ottawai orosz nagykövetség a Twitteren arra szólította fel a kanadai kormányt, hogy reagáljon Zelenszkij kijelentésére.