Olcsó internethez jut minden német diák

Hírek2020. aug. 24.Növekedés.hu

A kormány új terve szerint a tanulók számára elérhető áron kell biztosítani az internethez való hozzáférést. Az iskoláknak nagy sebességű, szélessávú szolgáltatásra, minden tanárnak laptop számítógépre van szüksége, olvasható a thelocal.de hírportálon.

Németország a szélessávú internet sebessége és elérhetősége szempontjából lemaradt, a koronavírus-válság pedig rávilágított a német oktatási rendszer fő digitális gyengeségeire.

Amint a tanulóknak otthon kellett maradniuk és a karantén idején online kellett megoldani a leckéket, teljesen egyértelművé vált, hogy az internet lassú és a hardverek is elavultak.

A szövetségi és a tartományi kormányok képviselői most a digitális szolgáltatások magasabb szintre emelését célzó terv összeállításán dolgoznak.

Azt már eldöntötték, hogy az iskoláknak gyorsabb WiFi kapcsolatokra van szükségük, a tanulók számára biztosítani kell a megfizethető árú, legfeljebb havi 10 euróba kerülő (mintegy 3 462 forint) internetet és laptopokat kell beszerezni a tanároknak.

Az elmúlt napokban számos oktatási miniszter támogatásáról biztosította azt a csomagot, amelyet Angela Merkel, a Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetője, Saskia Esken és a szövetségi oktatási miniszer, Anja Karliczek állított össze.

Bár a javaslatokat elfogadták, azok megvalósulásához a szövetségi és a tartományi kormányok formális döntésre is szükség van. A csomag várható költsége 500 millió euró (mintegy 173 milliárd forint) lehet.

A koronavírus időszakában az is kiderült, hogy komoly problémák vannak az iskolák digitalizálásával. A hatóságok szerint az interneten történő feladatkiadás és kommunikáció az iskolai zárlat időszakában csak korlátozottan működött.

Az oktatási szakszervezetek és a tanárok szövetségei bírálták a kialakult helyzetet: nem minden tanuló otthonában állt rendelkezésére a szükséges technológia. Nehezményezték azt is, hogy a tanárok számára sem volt elegendő készülék.

„A megbeszélések nagyon jó eredménnyel zárultak” mondta az Oktatási Miniszterek Konferenciájának (KMK) elnöke, Rhineland-Palatinate oktatási minisztere, Stefanie Hubig.

A pártok egyöntetűen támogatják a javaslatokat, de többen felvetik, mi az oka annak, hogy az iskolák digitális helyzete ennyire elmaradott.

Friedrich Merz CDU-politikus, aki Angela Merkel távozását követően pályázik a kancellári posztra, leszögezte: „egyszerűen elfogadhatatlan, hogy ma nincs minden iskolának WLAN (vezeték nélküli) kapcsolata”. A digitalizálás szempontjából Németország egy fejlődő országnak tekinthető” tette hozzá. „Minden iskolának kell, hogy legyen név-tartománya, minden tanárnak és tanulónak ehhez kötődő saját internet-címe.” Ezeket a terveket mielőbb meg kell valósítani, szögezte le a kancellár-jelölt.

Németország azt tervezi, hogy csak akkor zárja le a koronavírus-járvány miatt az iskolákat, ha egyértelműen szükségessé válik. Ha a COVID-19 vírus felbukkanna, a hatóságok részleges lezárásokkal igyekeznek majd megállítani.

„Egyetértés van abban, hogy a teljes, országos szintű iskola-és napközi-bezárásokat, ha lehetséges, el kell kerülni” mondta Steffen Seibert kormányszóvivő.