Orbán Viktor: Magyarország minden szankciós kérdésben dűlőre tudott jutni eddig az EU-val, de most egy falhoz értek

Hírek2022. júl. 28.MTI

Magyarország minden szankciós kérdésben dűlőre tudott jutni eddig az EU-val, de most egy falhoz értek, a gázembargóhoz, és azt javasolja az uniónak, hogy "ne ütközzünk neki ennek a falnak", és ebben nincs egyedül - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Bécsben.

A kormányfő Karl Nehammer osztrák kancellárral találkozott, majd közös sajtótájékoztatójukon hangsúlyozta:

az EU alapszerződése világosan kimondja, hogy az energiamixet minden ország a saját nemzeti hatáskörében állapítja meg, és ha "Brüsszelből beleszólnak", az függetlenül Brüsszel jó vagy rossz szándékától, "a magyar fülnek mindig negatív lesz".

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Karl Nehammer osztrák kancellár közös sajtótájékoztatója Bécsben 2022. július 28-án. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

De nincs mit tennünk,

mert az európai egység is fontos, és sokszor előfordul, hogy Magyarország valamivel nem ért egyet, de az európai egységet olyan értéknek tekinti, hogy tudomásul veszi a számára kedvezőtlen döntéseket - mondta. Hozzáfűzte: itt is ez a helyzet.

Orbán: a következő években is számíthatunk Ausztriára és fordítva is így áll a helyzet

A következő években is számíthatunk Ausztriára és fordítva is így áll a helyzet - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő kifejtette:

amikor könnyű idők járnak, akkor a barátság is könnyű, amikor nehéz idők járnak, akkor meg nehezebb.

Most nehéz idők járnak, és kérdés, hogy a speciális történelmi barátság a két nemzet között segít-e a háború, a migráció, az energia és a gazdasági együttműködés kérdésében. A tárgyalások után megállapítható, hogy "a következő években is számíthatunk Ausztriára", és fordítva is így áll a helyzet.

Közölte: az atomenergia ügyében nem látja annak az esélyét, hogy közös álláspontra jussanak, mert "nekünk nincsenek olyan folyóink és lehetőségeink, mint az osztrák barátainknak, ezért a magyar energiarendszerből nem tudjuk nélkülözni az atomenergiát".

Ez a vita fenn fog maradni, de igyekeznek együttműködni és egymásnak kölcsönös biztonsági garanciákat adni - tette hozzá.

Elmondta: a háborút ebben a formában nem lehet megnyerni, módosítani kell a stratégián, különben nem lesz béke. Márpedig ha nem lesz béke, "semmilyen problémát nem tudunk megoldani, nem lesz energián, és bele fog tolódni az egész Európai Unió egy háborús gazdasági helyzetbe" - vélte.