Orbán: Nem tudjuk elkerülni, hogy mindenki beoltassa magát

Hírek2021. nov. 19.Sz.A.

Akik nincsenek beoltva életveszélyben vannak, a járvány elhúzódása miatt elkerülhetetlen lesz, hogy mindenki beoltassa magát - mondta el Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Nyakig vagyunk a negyedik hullámban, és a járványhullám tetőzése még előttünk áll, vagyis az esetszámok még emelkednek - mondta el Orbán Viktor.

A tegnap bejelentett szigorító intézkedésekről szólva kiemelte: a járvány terjedését lassítja a maszkhasználat, de csak az oltás véd a súlyos megbetegedéstől.

Úgy fogalmazott, hogy 4-6 hónap után az oltás védőereje gyengül, ezért mindenkit kért, hogy vegyen fel egy harmadik oltást is.

- Nem fogjuk tudni elkerülni, hogy mindenki beoltassa magát, az oltatlanok magukkal húzzák, és elnyújtják a járványt - tette hozzá.

Hangsúlyozta: nem lehet rendőr segítségével elvinni az embereket oltásra,

csak a belátás, meggyőzés segít.

Semmi okunk arra, hogy bizalmatlanok legyünk az oltásokkal kapcsolatban, több más betegséggel szemben is beoltatjuk magunkat és bízunk a tudományban és a tudósokban.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2021. november 19-én.
(MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Kiemelte, hogy oltási programot rendeznek a jövő héten: 101 oltóponton lehet felvenni oltást regisztráció nélkül reggel héttől este hétig.

10 millió dózis oltóanyag áll rendelkezésre, tehát van elegendő vakcina, a közigazgatás jól megszervezte az oltási lehetőségeket.

Bejelentette, hogy bizonyos szakmákból nem lehet távozni a veszélyhelyzet miatt, felmondási tilalmat vezettek be az egészségügyi dolgozók és a rendvédelmi dolgozók körében.

- Ha szükség lesz rá, kiemelt járványkórházként nyitjuk ki a kiskunhalasi kórházat, és más megyékből rendelünk oda orvosokat - tette hozzá.

A 480 forintos maximált benzinárral kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy

a szakértők szerint az árak több hétig, akár hónapig magas szinten maradhatnak, ezért nem lehetett tétlenül nézni a magas benzinárakat, "vágni" kellett.

Mint mondta, a kormány meghosszabbíthatja a maximált árat, ha nem mérséklődik a benzin ára.

A rezsicsökkentésrő szólva kiemelte: a kisvállalkozásokat is ki kellene menteni a magasabb rezsiárak alól, ezért jövő héten dönt a kormány arról, hogy a háztartásokra létrehozott egyetemes szolgáltatási rendszerbe belevonják-e a vállalkozások egy körét is.

- A multiktól veszünk el profitot a rezsicsökkentéssel, ezért nem tetszik Brüsszelnek és a baloldalnak, amely a multik oldalán áll - fogalmazott.

A 2021-es gazdasági teljesítménnyel kapcsolatban kiemelte, hogy a járvány hullámai leginkább a családosokat viselte meg, és ha lesz 5 és fél százalékkal magasabb többletnövekedés, akkor vállalható a családosok szja befizetésének visszaadása.

A harmadik negyedéves GDP emelkedésről kiemelte: a pandémia megrengette a gyárakat és a globális ellátási láncokat, és a járvány után egy óriási kereslet alakult ki.

Az autógyárak a chiphiány miatt kevesebb műszakban mennek, és ez meglátszik a GDP számokban is.

A nyugdíjprémiumról szólva úgy fogalmazott: a nyugdíj érzemi kérdés, társadalmi igazságosság kérdése, a mai sikerek a mai időseknek is köszönhetőek. 

A 13. havi nyugdíj nem könnyen, de kipréselhető a költségvetésből, ezt megkapják az idősek jövő februárban - mondta.

A fiatalok szja-mentességével kapcsolatban arra tért ki, hogy nehéz elindulni, felnőttként saját lábra állni, ebben nyújt segítséget az állam, amely 25 éves korig nem kér a fiataloktól személyi jövedelemadót.

- Örülök, hogy a gazdaság annyira jól teljesít, hogy a fiatalok is kapnak lehetőséget és az időseket is elismerjük - fűzte hozzá a kormányfő.