Orbán Viktor: A szankciók eltörlése felére csökkentené az inflációt

Hírek2023. márc. 10.Sz.A.

A leghatékonyabb eszköz az infláció letörésére a szankciók eltörlése lenne, mert ha a háború véget érne, felére csökkenne az infláció - mondta Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Élesen szétvált a világ az ukrajnai háború ügyében: egyrészt a nyugati vezetők háborús motivációs beszédeket tartanak, a háború lázában égnek, és egyre veszélyesebb fegyvereket szállítanak Ukrajnának. Másrészt a türkök, az arabok, az afrikaiak és Kína szorgalmazzák a békekötést a háború gazdasági hatásai miatt - fogalmazott a kormányfő.

Napról napra nő a valószínűsége, hogy egy lokális - Luhanszk, Donyeck - háborúból világháború legyen 

- fogalmazott Orbán Viktor.

A Vatikán mellett csak Magyarország békepárti, mindenki más háborúpárti, a Vatikán nagy szerencséjére nem tagja az EU-nak, érdekes lenne a genderkérdés megítélése - tette hozzá.

Mint mondta, a háború támogatása más-más okokból zajlik, nem csak elvi alapon. Ebben a kérdésben egyes konkrét országokat megnevezni nem szerencsés, mert felesleges diplomáciai bajokat hozna, Magyarországnak ezen kívül is van elég baja.

Van olyan helyzet, amikor megtámadják az ember országát, akkor azt meg kell védeni. - Ezért kell elég erősnek lenni, ahhoz, hogy azt kell megtartani, amink maradt - tette hozzá.

Ehhez fontosnak nevezte a hazaszeretetet, a kultúrát, valamint azt a képességet, hogy

mindenkinek tudnia kell, mit kell tenni, amikor baj van.

Hangsúlyozta: azt hittük, hogy Európában már nem lesz több háború. Modern fegyvereket, technológiát kell biztosítani, ahhoz, hogy megvédhessük a hazát.

Mint mondta,

a békepártiság mellett nem lehetünk védtelenek, mindenkinek tudnia kell, hogy Magyarország elég erős.

A baloldalt háborúpártinak nevezte: szerinte a baloldal és a nemzetközi bekötöttségű csoportok képviselik a háborúpárti álláspontot Magyarországon, de szerencsére a békepártiak vannak többségben. A háborúnak a hazai sajtóban való megjelenésével kapcsolatban kijelentette:

- A médiában is jelen vannak a guruló dollárok - tette hozzá.

Az inflációval kapcsolatban kifejtette: az év végére 10 százalék alá szorítsuk vissza az inflációt, az ehhez szükséges 20 döntést - pl. ársapka, kamatstop - a kormány meghozta. Ezek az intézkedések széles körben támogatást élveznek.

- A szankciók eltörlésével, és ha véget érne a háború, felére csökkenne az infláció - mondta a kormányfő. 

Az uniós vitával kapcsolatban kifejtette: az Európai Unióval jelenleg három fő területen van vita: a migráció, a gyermekvédelem, és a háború megítélésében.