Orbán: a magyar ipart korszerűsítjük és fejlesztjük

Hírek2023. feb. 27.MTI

Orbán Viktor a Parlamentben hangsúlyozta: a szankciós energiaáraknak haszonélvezői is vannak, ez energetikai óriáscégek profitja rekordot dönt mindenhol a világon. Az amerikai cégek Európának jóval drágábban adják a gázt, mint odahaza, ami azt jelenti, hogy a szankciós profitot többségében az európai vállalatok és az európai emberek fizették meg - mondta.

Emlékeztetett: Magyarország már 2022-ben úgy döntött "és ezt '23-ban megismételjük", hogy az extraprofit egy részét elvonják.

Kiemelte: a következő évtizedben a magyar ipart korszerűsítik és gyors ütemben fejlesztik, a belföldi és a külföldi beruházások számára kedvező gazdaságpolitikát folytatnak. Ebben az új iparpolitikában több energiára lesz szükség, ezért sürgős döntéseket kellett hozni - mondta.

Kifejtette: meghozták a zöldenergia fejlesztéséhez szükséges döntéseket, gyorsítani akarják Paks II-t, és döntöttek arról is, hogy gázturbinás erőműveket is üzembe kell állítani.

Elmondta: az Északi Áramlat felrobbantása "terrorakció volt". Ha északon megtették, csak azért, hogy Oroszországból ne érkezhessen Európába gáz, akkor ezt délen is megtehetik. "Szerbiával együtt világossá tettük, ha ez megtörténne, azt nem lehet olyan könnyen megúszni", mint ahogy az Északi Áramlat felrobbantásával teszik - jelentette ki.

A miniszterelnök hangsúlyozta: az elmúlt hetekben a kormánynak egy "megdöbbentő és felháborító pedofil üggyel" is foglalkoznia kellett. Magyarországon a gyermekpornográfia-esetek száma erőteljesen nő, "az ember ép ésszel képtelen felfogni, hogy történhet meg ilyen Magyarországon" - fogalmazott.

Kijelentette: "az efféle dolgoknak semmi keresnivalójuk nincs Magyarországon, különösen nem az iskoláinkban", ezért a kormány világos utasításokat adott a hatóságoknak, hogy az összes ilyen esetet derítsék fel. Elvárják a tankerületi vezetőktől és az iskolaigazgatóktól, hogy minden ilyen esetnek azonnal legyen következménye - mondta.

Kiemelte: az ilyen gyalázatos esetek azt mutatják, hogy "ezt az egész genderügyet, genderpropagandát nem szabad félvállról venni".

Felidézte: tavaly április 3-án volt egy gyermekvédelmi népszavazás, amelyen 3 millió 700 ezer magyar egyöntetűen nemet mondott a genderpropagandára. "Ha az egész világ meg is bolondul, ha Brüsszel mentegeti is a menthetetlent, Magyarország akkor is maradjon normális, olyan sziget Európában, ahol a családok biztonságban küldhetik el gyermekeiket az iskolába!" - fogalmazott.

A kormányfő arra kérte az Országgyűlés minden frakcióját, hogy legyenek együttműködők a gyermekek védelmében.

Orbán Viktor kitért rá: "nekünk, magyaroknak mindig, de háborús időkben különösen is ki kell állnunk határon túli honfitársainkért".

Hangsúlyozta: "gyászoljuk azokat a magyarokat, akik az ukrán-orosz háború frontvonalában haltak meg". Fájdalmas, hogy még a háború idején is érik kárpátaljai honfitársainkat atrocitások, hogy a magyar nyelv használatának jogát megcsonkítják és a magyar iskolák igazgatóit leváltják - sorolta.

Kiemelte: a magyar külügynek világossá kell tennie, hogy a kárpátaljai magyarok ennél több tiszteletet érdemelnek.

A miniszterelnök végül azt mondta: 2023-ban egyszerre kell megküzdeni a folytatódó háború veszélyeivel, az inflációval, a déli határainkat továbbra is fenyegető migrációval, és közben ki kell állni határon túli honfitársainkért. Arra kérte a képviselőket, hogy pártállástól függetlenül, az összefogás erejével segítsék Magyarországot túljutni ezen a veszélyes időszakon.