Óriási a kereslet a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön iránt

Hírek2021. márc. 17.Növekedés.hu

Csak az első héten több ezer vállalkozás érdeklődött az OTP Banknál a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került társaságoknak szánt új, Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön iránt. A konstrukcióból a hitelintézet által befogadott kérelmek összege már megközelíti a 2 milliárd forintot.

Hatalmas érdeklődés fogadta a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által kialakított új konstrukció, a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön (GINOP-9.1.1-21) bevezetését. Az OTP Bank által üzemeltetett MFB Pontokon már az első héten több ezer társaság érdeklődött a konstrukció iránt.

Átlagosan 8 millió forintos kölcsönt vennének fel az érintettek, így a befogadott kérelmek összege a hitelintézetnél már megközelíti a 2 milliárd forintot.

„Az új, akár 10 millió forintos, kamatmentesen igényelhető konstrukció iránti élénk érdeklődés azt mutatja, hogy számos társaság küzd fizetési nehézségekkel a járvány-helyzet hatására. Ez a kölcsön azonban segíthet ezeknek a vállalkozásoknak áthidalni a kritikus időszakot, sőt a gazdaság későbbi újraindításának is új lendületet adhat, hiszen a törlesztést elég 3 év múlva megkezdeni”

mondta Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató helyettese.

Jelenleg 55 ágazat – például a turisztika és a vendéglátás – szerepel azon listán, amelynek a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került mikro-, kis- és közepes vállalkozásai, valamint egyesületei igényelhetik az új konstrukciót. A lista nemrég bővült az előző héthez képest több szolgáltatási és kiskereskedelmi tevékenységgel, ami tovább növelheti az érdeklődést.

Az első hét adatai alapján OTP Banknál a legtöbb igénylő a szálláshely szolgáltatás és vendéglátás, valamint a művészeti, szórakoztatási és szabadidős szolgáltatások területén működik. Régiós bontás szerint a budapesti és Pest megyei, valamint az északkelet-magyarországi társaságok voltak a legaktívabbak.

A jogosult társaságok a felvett forrást felhasználhatják készletek beszerzésére, működési költségük fedezésére, bér- és járulékfizetésre, valamint a rezsiköltségek finanszírozására is. A kölcsön fontos feltétele azonban, hogy az igénylő társaság rendelkezzen lezárt üzleti évvel 2019-re vonatkozóan, mert a felvett összeg nem haladhatja meg 2019-es árbevételét.

A friss konstrukció az OTP Bank által országszerte üzemeltetett 167 MFB Ponton is elérhető. Emellett az OTP Bank honlapján pár kérdés megválaszolásával bárki megnézheti kényelmesen, akár az otthonából, hogy cége jogosult-e a konstrukcióra.