Óriási változás előtt a mezőgazdaság - egy belvárosi farmon jártunk

Hírek2022. máj. 3.Dajkó Ferenc Dániel

Az Agrárminisztérium precíziós pályázatára 212 milliárd forint értékben nyújtottak be támogatási igényt. Jól tükrözi a termelők nyitottságát, hogy több mint 1 millió hektáron gazdálkodnak a pályázók. Már nemcsak gépek beszerzésére, hanem technológiai szolgáltatásokra is igényelnek támogatást. Nemcsak mezőgazdaság versenyképességét segítik az új technológiák, de a fenntartható, környezetkímélő gazdálkodást is előmozdítják. PREGA néven konferenciát és kiállítást szervez az Agrárminisztérium és a NAK - tudtuk meg a konferenciát megelőző sajtótájékoztatón. Egy belvárosi farmon jártunk - GALÉRIA

Nyitottak a gazdák az új technológiákra

A gazdaság más szektoraihoz hasonlóan mára az agráriumban is megjelent a csúcstechnológia.

A változó éghajlat és nemzetközi piaci verseny kihívásaira a folyamatos fejlesztések és az innovációk jelenthetik a választ.

A vertikális farmok, drónok, műholdinformációk használata már nem a jövő, hanem a jelen.

Óriási változás előtt áll a mezőgazdaság. Egyre fontosabb érték ebben az ágazatban is az adat és mostanra számos munkafolyamatot digitalizáltak.

Az Agrárminisztérium is támogatja az új technológiák terjedését. A tárca precíziós pályázatára 212 milliárd forint értékben nyújtottak be támogatási igényt. A termelők nyitottságát jelzi a technológia iránt hogy több mint 1 millió hektár területen gazdálkodnak a precíziós támogatásra pályázók – ismertette Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, a PREGA Konferencia és Kiállítás előzetes sajtótájékoztatóján.

A Közös Agrárpolitika jövőre induló ciklusában is támogatni fogjuk a digitális átállást az agrár- és élelmiszergazdaságban, az erdőgazdálkodásban és a vidékfejlesztésben egyaránt

fogalmazott.

Kiemelte, hogy a tavaly nyáron megnyílt pályázatra összesen 2900 gazdálkodó adott be kérelmet. Mostanra a benyújtott pályázatok 80 százalékát elbírálták, így eddig 2400 támogatói döntés született 178 milliárd forint értékben.

A programban több mint 7 ezer helyspecifikus erő- és munkagépet igényeltek, többek közt 4200 munkagépet, ezen belül 800 klasszikus kombájnt - ismertette.

Fontos fejlemény azonban, hogy a gazdálkodók már nem csak gépekre, hanem technológiai szolgáltatásokra is igényeltek támogatást. Sokat elárul arról, hogy mire van igénye a gazdálkodóknak, hogy a benyújtott pályázatok 24,4 százaléka műholdas távérzékelési adatszolgáltatásra irányult, illetve 20,5 százaléka precíziós talaj mintavételezésre – tudtuk meg.

Küszöbön áll a Mezőgazdaság 5.0

Győrffy Balázs, a rendezvényt társszervezőként jegyző Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke hangsúlyozta:

A mezőgazdaságban egyre több helyen jelennek meg az adatgyűjtésre szolgáló mérőműszerek, komplex döntéstámogató rendszerek, valamint a precíziós gépek. Az úgynevezett okos technológiák immár szinte szabványként jelennek meg a gépekben. Küszöbön áll a Mezőgazdaság 5.0 néven ismert következő lépcsőfok is, mely például a pilóta nélküli eszközök és az autonóm döntéstámogató rendszerek korát hozza el. Mindehhez azonban továbbra is elengedhetetlen a megfelelően képzett szakemberek jelenléte a folyamatban, hiszen a legmodernebb gép is csak annyira hasznos, amennyire jól használják.

A fenntartható gazdálkodást is segíti

Mindemellett fontos szempont, hogy nem csak új szintre emelheti a gazdaságok jövedelmezőségét és versenyképességét, de környezetvédelmi és klímapolitikai szempontból is kiemelt fontosságú a korszerű digitális technológiák gyakorlatban történő sikeres alkalmazása a mezőgazdaságban. Az idei PREGA Konferencia és Kiállítás lehetőséget biztosít a magyar termelők, mezőgazdasági vállalatok, szakemberek, valamint az agráregyetemi oktatók és hallgatók számára, hogy közvetlenül is megismerkedhessenek a precíziós gazdálkodás aktualitásaival és kutatási eredményeivel.

Külföldi szakértők is bemutatkoznak

Bolyki Bence, a főszervező Agroinform.hu portálvezetője elmondta, hogy az összesen 18 szekcióban elhangzó mintegy 100 előadás mellett a rendezvény két napja során a résztvevők 40 kiállító agrárdigitalizációs megoldásait is megismerhetik. Idén ismét indul új szekció, ebben többek között a mezőgazdasági drónok alkalmazása küszöbön álló kiterjesztésének részleteiről tájékozódhatnak az érdeklődők.

A konferencián nem csupán hazai, hanem külföldi szakértők is bemutatkoznak. A Szántóföld szekcióban németországi digitális kísérleti területekről tart előadást Dr. Maximilian Deutsch, a Szász Állami Környezetvédelmi, Mezőgazdasági és Földtani Hivatal szakértője, a Holland Nagykövetség szervezésében pedig holland résztvevővel zajlik majd a Precíziós szekció interaktív panelbeszélgetése.

Mikrozöldek a pincéből

A sajtóesemény során egy Budapest belvárosában működő vertikális farmot is lehetőségünk volt meglátogatni. A korábban kihasználatlan helyiségekben több szinten termelnek mikrozöldségeket, hidropóniás rendszerben. Az ültetvényeken már most is több mint 100 különböző féle növényt termesztenek. A Bedrock Farm nevű vállalkozás valódi startup-ként indult gyakorlatilag egy kollégiumi szobából, de mára már számos neves éttermet látnak el többek közt friss petrezselyem zölddel, korianderrel; zöldborsó csírával; vagy éppen japán vízitorma, ismertebb nevén wasabi levéllel. Az általuk használt technológiával ma már gyakorlatilag bármilyen növényt meg lehetne termelni valódi napfény és termőföld nélkül, a korlátokat jelenleg csak a költségek jelentenék.

Elsődleges piacuk a vendéglátóipar, de nyitnak a magán vásárlók felé is. Jelenleg franchise rendszerben a külföldi terjeszkedésben gondolkoznak a V4 országokban és Ausztriában. Az általuk használt technológiákban nemzetközi szinten is élen járnak.

Az alábbi galériában az egyik belvárosi vertikális farm egy ültetvénye látható: