Komoly kihívások előtt áll az agrárium - megbolygatta a piacot a háború

Elemzések2022. ápr. 20.Dajkó Ferenc Dániel

Az elmúlt évek piaci zavarai után idén az Ukrajnában zajló háború okozta nehézségek teszik próbára az agrárvertikum szereplőit. A megugró energia árak, műtrágya árak, fuvarozási költségek jelentősen megdrágítják a termelést, amit a felvásárlási árak nem minden esetben tudnak lekövetni. Hiányzik az ukrán gabona a piacról. A földgáz és az olaj árának az emelkedése a mezőgazdaság számára is érezhető. A magyar agráriumban azonban megvannak azok az adottságok, amik segítségével felül lehet kerekedni a jelenlegi problémákon - tudtuk meg az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. Agrár és Élelmiszeripari Üzletága által szervezett minikonferencián.

2022 újabb sokkhatást hozott

Számos nehézséggel kellett szembenéznie az elmúlt két évben az agráriumnak. 2020-ban és 2021-ben a sertéspestis, a madárinfluenza és a brexit okozta sofőrhiány, a koronavírus járvány és a folyamatosan emelkedő műtrágya árak állították új kihívások elé az ágazatot.

A 2022-es év azonban újabb sokkhatást hozott a mezőgazdaság és az élelmiszeripar számára. Az orosz-ukrán háború miatt komoly változások történtek a piacon, drasztikusan megnövekedtek az energiaárak, folyamatosan emelkednek az input anyagok árai és fokozódtak az agrárlogisztikai nehézségek. Ezek pedig együttesen szinte minden termékpályán éreztetik a hatásukat a kilátásokra – hangzott el az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. Agrár és Élelmiszeripari Üzletága által szervezett minikonferencián, amelyen bemutatták az Agrárláz 2022 című szakmai könyvet és ismertették a Takarék AgrárTrend Indexet.

Csökkent az AgrárTrend Index

A tavalyi 2021-es 31,7 pontos szinthez képest 31,1 pontra csökkent az AgrárTrend Index a 2022-es évre vonatkozóan. Ez az érték hozzávetőleg azonos azzal, amelyet 2020 harmadik negyedévében, a koronavírus-járvány második hulláma idején mutatott a bank agrárpiaci felmérése. A helyzetértékelés minden termékpályán romlott a 48 pontos skálán a 2021 októbertől decemberig tartó időszakhoz képest, ami elsősorban a február óta tartó háború hatásainak tudható be a Takarékbank és az MKB Bank szakértői szerint.

Forrás: az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. Agrár és Élelmiszeripari Üzletága

Az egyes mezőgazdasági ágak helyzetét Hollósi Dávid, a Takarékbank és az MKB Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója, Wagenhoffer Zsombor a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója, Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója, Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója és Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke ismertette.

Hollósi Dávid, a Takarékbank és az MKB Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója, Wagenhoffer Zsombor a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója, Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója, Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója és Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke

Növekszik a műtrágya ára

A januártól márciusig vizsgált időszakban alapvetően befolyásolta Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja az agrárgazdaság szereplőinek kilátásait, az index értéke így továbbra is elmarad az egyensúlyi szintnek tekintett 35-től. A szántóföldi növénytermesztők a tavalyinál akár háromszor magasabb áron jutnak műtrágyához. Ennek oka, hogy rendkívüli mértékben megemelkedett a földgáz ára, ami több helyen a műtrágyagyárak leállásához vezetett.

Nem állt helyre a termelés jövedelmezősége

Az állattenyésztési termékpályákon végbementek az év eleji átárazások, de a magas takarmányárak miatt az áremelések nyomán sem állt helyre a termelés jövedelmezőségi szintje. Az élőállat és az állati termékek átvételi ára 25-40 százalékkal nőtt, ez az emelkedés azonban a takarmányárak tavalyi emelkedésének beárazását jelenti, a jelenleg tapasztalható energiaár-robbanás hatását jövedelmi szinten még nem fedezi. Emellett problémát jelent, hogy az európai sertéságazatban továbbra is túlkínálat jellemző – tudtuk meg. Talán egyedüliként a juhtenyésztők számára változott kedvezően az utóbbi időben a piac. A felvásárlási árak ebben a szegmensben kedvezően alakultak.

Eddig kedvezőtlen volt az időjárás

A gyümölcstermesztőknek is számos problémával kell szembenéznie. Az idei tavasz eddig nem volt kedvező a gyümölcstermesztés szempontjából és már most lehet látni, hogy valamennyire károsodott a termés. Kockázatot jelenthet ezen a téren, ha eközben Európa többi részén jó lesz az idei termés, hiszen akkor a magas kínálati szint miatt alacsonyan maradnak a felvásárlási árak, miközben a megnövekedett input anyagárak is sújtják a gazdálkodókat – hangzott el a konferencián. A hazai gyümölcságazat problémáira az jelenthet megoldást, ha a mostaninál homogénebb lesz a termelői oldal és a gazdálkodók minél hatékonyabban lesznek képesek termelni, például ültetvény fejlesztések által.

Előnyhöz juthatnak a hazai üvegházak

Jobb helyzetben vannak azok a zöldségtermesztők, akik üvegházakban termelnek. A hajtatásos zöldségtermesztés alapvetően kiszámíthatóbb, mint a szabadföldi zöldségtermesztés, a szántóföldi növénytermesztés, vagy a gyümölcs termesztés. A hazai üvegházi termelők számára piaci előnyt jelenthet a gáz árának az emelkedése. Ennek az az oka, hogy a hazai üvegházak túlnyomó többségét termálvízzel fűtik, így nem érinti őket úgy a gáz-áremelkedés, mint a többi európai termelőt. Ha hosszabb távon is fennmarad ez a helyzet, abból piaci előnyt is kovácsolhatnak a hazai szereplők.

Nincs túlkínálat a tejpiacon

A magyar tejipar is jó időszakot tudhat maga mögött – tudtuk meg. Mostanra az európai tej piacon megszűnt a túlkínálat, nőtt a hazai termelés és csökkent az import nyomás a magyar tej és tejtermék piacon. Kedvező helyzetben indult tehát neki az idei évnek a magyar tejágazat, azonban a jelenlegi problémák ezt a szektort is jelentősen érintik, így komoly kihívásokkal kell megküzdenie a termelőknek.

Az egyes alapvető élelmiszerekre februárban bevezetett hatósági ár termelői és feldolgozói szinten nem fejtett ki érdemi hatást, az előrejelzéseknek megfelelően inkább egyfajta tartós akcióként érzékelhető a piacon. Az élelmiszerárstop hamarosan lejár, a piaci szereplőket ezzel kapcsolatban elsősorban az foglalkoztatja, meghosszabbítják-e az intézkedést.

Hiányzik az ukrán gabona a piacról

Meghatározóak az agrárlogisztikai kérdések, erre még inkább rávilágított az orosz-ukrán háború. Az elemzés szerint jelenleg az előző évi készletek fedezik a világ élelmiszer-szükségletét. A szállítási útvonalak elérése korlátozott és egyre drágább, ami a kapacitások szűküléséhez vezetett. A kínai kikötőkben például a koronavírus-járvány nyomán bevezetett szigorú lezárások miatt jelentős késések tapasztalhatók, az ukrán kikötők a háború miatt nem működnek, a gabona nem tudja elhagyni az országot – emelik ki a bank szakértői. A beszerzési és értékesítési csatornák diverzifikálása lassú folyamat: részben lehetséges az alkalmazkodás, a szűk kapacitások rövid távon azonban nem bővíthetők. Ukrajna a tengeri kikötők lezárására válaszul ugyan elkezdett vasúton exportálni, de az lényegesen lassúbb, mint a tengeri szállítás a megszokott célországokba. Friss hírek szerint a környező országok ugyanakkor segíthetnek az ukrán gabona piacra jutásában. Külön problémát jelent az ukrán kukorica export esetleges kiesése a piacról. Habár a világ megközelítőleg egymilliárd tonnás kukorica termelésének csupán 2-3 százalékát adja az Ukrán termelés, a világ kukorica exportjának már a 10-15 százalékát, ami már jelentősebb szint. Vannak azonban olyan országok, amelyek kifejezetten függenek az ukrán kukorica exporttól.

Ezek az országok a következők:

Az ukrán kukorica export részesedése az attól leginkább függő országok kukorica importjából

kínai kukorica import

50 százalék

holland kukorica import

40 százalék

spanyol kukorica import

30 százalék

egyiptomi kukorica import

25 százalék

olasz kukorica import

25 százalék

A fentiekből látható, hogy több ország kukorica ellátásában különösen fontos szerepe van az ukrán kukoricának, így ha az kiesik azt máshonnan kell pótolni, ami ár növekedéshez vezethet a piacon. Kínát külön ki kell emelni, mivel Kínában elkezdték intenzíven visszaállítani a sertéspestis alatt megtizedelt sertésállományt, ami miatt Kína kukorica éhsége folyamatosan növekszik.

Az agrárlogisztika vonatkozásában a növekvő olajárról is fontos szót ejteni. Az elmúlt években a sofőrhiány és a sofőrök béreinek az emelkedése miatt gyorsabban növekedtek a fuvarozási költségek, mint az üzemanyagárak. A sofőrhiány továbbra is negatívan befolyásolja a termények szállítási költségeit, azonban a mostani jelentős olajár emelkedés miatt az üzemanyagár a korábbi évekhez képest jelentősebben emelheti a fuvarköltségeket. Ez a magyar agrárium számára azért is problémás, mert a hazai terményfuvarozásban nagyon jelentős a közúti fuvarozás részesedése. A gabonaszállításoknak például 60 százaléka közúton történik, míg a vasúti- és a vízi szállítás részesedése csupán 20-20 százalék.

Számos kihívás előtt áll tehát a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar, azonban ezek a kihívások nem megoldhatatlanok. Ahogy Hollósi Dávid, a Takarékbank és az MKB Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója a rendezvényen bemutatott Agrárláz 2020 című kiadványban fogalmazott:

A mezőgazdaság jó néhányszor megélt már hasonló időszakokat.

A konkrét kiváltó okok esetenként ugyan eltérők voltak, a mezőgazdaság azonban mindig túl tudott ezeken lendülni, sőt, a kihívások és az ezt követő alkalmazkodás révén az adott ágazat meg is erősödött – teszi hozzá. A jelenlegi turbulens környezetben sem fognak eltűnni a hazai mezőgazdaságból az átmenetileg nehezebb helyzetbe kerülő alágazatok, hiszen – mint írja –

adottságaink, a szükséges szaktudás és a követendő legjobb gyakorlatok mind rendelkezésre állnak.

Az Agrárláz szakmai könyveket, amelyeket már 2020-ban és 2021-ben is kiadtak épp azért hozták létre, hogy összefoglalják és átláthatóvá tegyék egy-egy év kihívásait és agrárpiaci trendjeit. A 2022-es kiadvány a 2021-es év folyamatait foglalja össze. A könyvben a Takarékbank és az MKB Bank Agrár és Élelmiszeripari Üzletágának szakértői mindemellett felvázolják az idei évre vonatkozó várakozásokat, hangsúlyozva, hogy a magyar agrárszektorban minden rendelkezésre áll a sikeres alkalmazkodáshoz és a megújuláshoz.

Az Agrárláz 2022 című szakmai könyv

A ma bemutatott, a Pannon Értéktár gondozásában megjelenő Agrárláz a piacon egyedülálló módon vizsgálja, hogyan hatnak az élelmiszeripari termékpályák globális függőségei, többek közt a külkereskedelmi kapcsolatok, a fehérjeforrások, az energia- és műtrágyaellátás függőségei, a szállítási kapacitások és költségek vagy épp a készletezési hatások az ágazat hazai helyzetére – tudtuk meg a könyv bemutatója során.

Hangsúlyos pontja a kiadványnak, hogy a termelők és a feldolgozók több olyan sokkhatással is szembesültek, amelyek azonnali alkalmazkodást követeltek meg. Ezek közül elsősorban az élelmiszeripari termékpályák sérülékenységére rámutató afrikai sertéspestist és a koronavírus-járványt emeli ki, de foglalkozik olyan tényezőkkel is, mint a baromfi-influenza, a műtrágyahiány, a világszerte meglóduló infláció vagy a brit európai uniós tagság megszűnése után felerősödő sofőrhiány. A kiadvány egyediségét mutatja az is, hogy vizsgálja az időjárási hatási hatásokat is, külön figyelmet fordítva az El Nino és a La Nina jelenségekre - tudtuk meg. A függőségek és a sokkhatások számbavétele után pedig ismerteti, miként alkalmazkodtak a körülményekhez a főbb értékláncok, és várhatóan melyek lesznek a hosszabb távon is fennmaradó, strukturális jellegű hatások. A Takarék AgrárTrend Index szisztémáját és a felmérés eddigi eredményeit alapul véve mindezt kiegészítették az első kézből – ügyfelektől – származó helyzetértékelésekkel. A kötet szakmai tartalmának lezárását követően tört ki az orosz-ukrán háború, a Takarékbank és az MKB Bank szakértői azonban röviden összefoglalják azt is, hogy milyen hatásai lehetnek az árupiacokon jelentős két ország közötti harcoknak.

A vidék és az agrárium vezető bankjaként számunkra alapvető fontosságú az agrárszektor támogatása, ügyfeleink legmagasabb szintű kiszolgálása. Célunk, hogy stratégiai partnerként előmozdítsuk tartós sikerüket, ezáltal hozzájárulhassunk a vidék és az élelmiszer-ágazat fenntartható fejlődéséhez. Ezt szolgálja az Agrárláz című évkönyvünk sorrendben harmadik, 2022-es kiadása is. Azt hangsúlyozzuk, hogy globálisan kell gondolkodnunk, átfogóan kell látnunk a világ dolgait, de helyi szinten kell megoldásokat találnunk és cselekednünk

– mondta a könyvbemutatón Szabó Levente, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, az MKB Bank egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

A kiadvánnyal a Takarékbank és az MKB Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága segíteni akarja a tájékozódást a világ élelmiszer-termelési viszonyaiban, amire még nagyobb szükség van az idén, miután mind a nemzetközi árupiacok és termelési viszonyok, mind pedig a kedvező finanszírozási környezet esetében lezárult egy békésebb és jobban kiszámítható időszak. Ez alatt elsősorban nem is az összjövedelem visszaesését értik a bank elemzői, hanem azt, hogy a helyzet sokkal kiszámíthatatlanabb lett, jobban kell figyelni a piacokra és a beszerzési forrásokra, folyamatosan nyomon követni akár a tengerentúli termelési eredményeket vagy épp a kínai belpiaci fejleményeket. Az árviszonyok átmenetileg – egyes ágazatokban vélhetően tartósan – megváltoztak, ami az üzleti stratégiák átgondolásával, továbbá azzal jár, hogy azonosítani kell azokat az értékteremtő tényezőket, amelyek a megváltozott körülmények között is fennállnak – derül ki a kötetből.

A magyar mezőgazdaság azonban tovább léphet a jelenlegi helyzeten, mivel rendelkezik az ehhez szükséges adottságokkal.