Óriási veszteségeket szenvedhettek az oroszok

Hírek2022. aug. 20.D.J.

A Szaki légibázis elleni ukrán támadás komoly csapást mérhetett az oroszok fekete-tengeri flottájára - állítja egy nyugati forrás.

Ez történt az orosz-ukrán háború 177-dik napján:

- Emmanuel Macron francia elnök hivatala szerint Putyin meg fogja engedni, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség emberei felkeressék a zaporizzsjai atomerőművet. Az orosz vezető eleve figyelmeztetett, hogy a térségben zajló harcok katasztrófához vezethetnek.

Korábban Putyin ragaszkodott hozzá, hogy az ellenőrök Oroszországon keresztül utazzanak az üzemhez, de erről a követeléséről lemondott.

A nyugati tisztviselők főleg az üzem vízhűtése miatt aggódnak, amely kritikus a telephely biztonsága miatt. Ha Oroszország megpróbálja leválasztani az erőművet Ukrajna hálózatáról, akkor a reaktor hűtési rendszere is károsodhat.

António Guterres ENSZ főtitkár arra kérte Oroszországot, hogy a zaporizzsjai atomerőművet ne vágják le Ukrajna elektromos hálózatáról.

- Azután, hogy augusztus elején az ukránok támadást intéztek a Krím-félszigeten található Szaki légibázis ellen, az orosz fekete-tengeri flotta haditengerészeti repülőinek több mint a fele használhatatlanná vált – állítja a Reutersnek egy nyugati forrás.

- Az Egyesült Államok újabb katonai segélyt küld Ukrajnának: a 775 millió dolláros csomag keretében lőszert, rakétákat, drónokat, védelmi felszerelést és aknamentesítő rendszereket is szállítanak Kijevnek.

- Az orosz médiafigyelő szervezet pénzbírsággal fenyegetett meg több nagy nemzetközi online platformot, így a TikTok-ot, a Telegramot, a Pinterest-et és a Google-t is. A vád szerint az online cégek megsértették az orosz törvényeket, mivel az orosz hadseregről „hamis információkat” terjesztettek.

Az amerikai székhelyű Twitch-re már kiszabtak egy kisebb bírságot, amely átváltva 13 millió forintot tett ki.

- Ukrajna második legnagyobb városának, az orosz kézen lévő Harkovnak az élére egy volt orosz polgármestert neveztek ki. Kijev szerint ezzel a lépéssel is próbálják a megszállt területet elcsatolni.

- Az ukrán gazdaság visszaesése idén elérheti a 35-40 százalékot is. A február 24-én indult invázió miatt az első negyedévben már 15 százalékos volt a zsugorodás szintje  - számolt be róla az ukrán gazdasági miniszter.

- A kínai és az orosz vezetők is részt fognak venni a G20-ak novemberi csúcstalálkozóján – mondta el Joko Widodo, Indonézia elnöke. Korábban a nyugati országok nyomást gyakoroltak a találkozó házigazdájára és kérték, hogy ne hívja meg Putyint.

Indonézia azonban nem csak az orosz vezetőt, hanem Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is meginvitálta az eseményre.

- Az invázió alatt az egyik legtöbb bombázást Harkiv szenvedte el. A város a frontvonaltól körülbelül 15 kilométerre fekszik, vagyis az orosz tüzérség hatótávolságán belül maradt, a brit hírszerzés szerint.