Oroszország 1945 óta nem látott méretű háborúra készülhet Ukrajnában

Hírek2022. feb. 20.MTI

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint Oroszország olyan méretű háborút tervezhet Ukrajnában, amilyenre Európában 1945 óta nem volt példa.

Johnson a BBC brit közszolgálati televízió vasárnap délelőtti politikai magazinműsorának adott interjút, amelyből a BBC néhány részletet előzetesen közzétett. Arra a kérdésre, hogy továbbra is küszöbönálló veszélynek tekinthető-e az Ukrajna elleni orosz invázió, a brit kormányfő azt mondta, hogy a hírszerzési adatok erre vallanak, "és ezen nincs mit szépíteni".

Hozzátette: ezeknek a terveknek a végrehajtása bizonyos értelemben már meg is kezdődött.

Johnson kijelentette: a nyugati szövetségesek olyan terveket látnak, amelyek alapján az ukrajnai orosz katonai beavatkozás - pusztán méreteit tekintve - az európai területen 1945 óta megvívott legnagyobb háborúnak is bizonyulhat.

A brit miniszterelnök szerint a hírszerzési adatokból olyan tervekre lehet következtetni, amelyek alapján az orosz invázió nemcsak keletről, hanem északról és Fehéroroszországból is megindulna,

és a hadműveletek részét képezné az ukrán főváros, Kijev bekerítése is.

Boris Johnson szerint ezekről a hírszerzési információkról Joe Biden amerikai elnök számolt be a többi nyugati vezetőnek. A brit miniszterelnök szerint tudatában kell lenni annak, hogy mindez mekkora veszteségeket okozhat emberéletekben, ukránok és orosz fiatalok körében egyaránt.

Johnson a szombaton tartott müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC) is kijelentette: attól fél, hogy még egy esetleges "villámháború" után is a megtorlás, a bosszú és a felkelések hosszú, rettenetes időszaka következne,

és orosz szülők gyászolnának fiatal orosz katonákat, akik a maguk módján ugyanolyan ártatlanok, mint a támadás elhárítására készülő ukránok.

A konferencián felszólalva a brit kormányfő azt mondta: nem lehet teljesen tudni, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök mire készül, de az előjelek komorak. Az orosz invázió esetére előkészített brit szankciókról Johnson azt mondta: a brit kormány az orosz állam szempontjából stratégiai fontosságú vállalatok és személyek ellen hozna büntetőintézkedéseket, egyebek mellett lehetetlenné téve számukra, hogy a londoni tőkepiacokon juthassanak finanszírozási forrásokhoz. A brit kormány mindemellett feltárná az orosz tulajdonú vállalatok tulajdonosi szerkezetét,

annak kiderítése végett, hogy e vállalatok tevékenységének kik a tényleges haszonélvezői - mondta a brit miniszterelnök.