Négy vitamin- és étrend-kiegészítő, amelyet egy immunológus minden nap szed, hogy erősítse immunrendszerét

Egészség2022. feb. 20.B.F.

Dr. Heather Moday immunológus azon a véleményen van, hogy kizárólag vitaminok és étrend-kiegészítők szedése nem fogja az egészségügyi problémákat varázsütésre megoldani, de kiegészítésként szedve jelentős egészségügyi előnyük lehet. A CNBC Make It-nek elmondta, melyik az a 4 vitamin és étrend-kiegészítő, amelyet ő minden nap szed, és minden páciensének is ajánlj.

C-vitamin

Mivel az ember nem tudja előállítani a C-vitamint, és nem raktározódik el a szervezetben, így folyamatosan pótolni kell.

A C-vitamin antioxidáns, gyulladáscsökkentő és erősíti immunrendszerünk sejtjeit. Fertőzéskor és nagymértékű stressz hatására gyorsan elhasználódik. Ezenkívül felgyorsítja a sebgyógyulás folyamatát, és jótékony hatással van a bőrünkre is – mondta az immunológus.

Tanulmányok kimutatták, hogy kiegészítésként szedve a C-vitamin csökkenti a megfázás súlyosságát és időtartamát.

A szakértő kezdésként naponta kétszer 500 milligrammot ajánlj, a maximális felszívódás érdekében.

D-vitamin

A D-vitamin-hiány világszerte probléma, amelyre kiemelt figyelmet fordítani. Számos területen ér el pozitív hatást: például hatékonyabbá teszi immunrendszerünket a baktériumok és vírusok elpusztításában és csökkentheti a felső légúti fertőzések gyakoriságát.

Az alacsony D-vitamin szint az autoimmun betegségek, például a szklerózis multiplex gyakoribb előfordulásával is összefüggésbe hozható.

Mivel a D-vitamin nem található meg egykönnyen az élelmiszerekben (kivéve például a zsíros halakat és a csukamájolajat), a legtöbb embernek ajánlott a vitamin pótlása, különösen a téli hónapokban, vagy akkor, ha nem töltenek sok időt rendszeresen a szabadban.

Az immunológus napi 1000-2000 IU (International Unit = Nemzetközi Egység) beszedését ajánlja, étkezés közben.

Cink

Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint a világ lakosságának 17-30 százaléka szenved cinkhiányban.

A cink nyomelem, és fontos szerepet játszik például az anyagcsere és az immunrendszer működésében, továbbá a sejtek és szövetek regenerálódásában is.

A cink segít a vírusok elleni küzdelemben is: kimutatták, hogy kiegészítésként adva lerövidíti a megfázás időtartamát.

A cink nagy mennyiségben megtalálható az osztrigában, a marhahúsban és a rákban, kisebb mennyiségben pedig a hüvelyesekben, a tofuban, a tökmagban, a kesudióban valamint más diófélékben és magvakban. A szakértő szerint napi 15-30 milligramm cinket érdemes bevinni, különösen az őszi és téli hónapokban, valamint a megfázás vagy influenza első jelei esetén.

Kurkumin

Ez a sárgásvörös kristályos anyag a kurkuma fő hatóanyaga.

Fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, például gyulladáscsökkentő hatású.

A kurkumin a szervezet több szintjén csökkenti a gyulladást, többek között blokkolni tud egy olyan molekulát, amely, ha eljut a sejtekbe, bekapcsolja a gyulladáshoz kapcsolódó géneket.

Ezenkívül javítja a bélbaktériumaink egészségét, ami hozzájárul immunrendszerünk egészségéhez. A szakértő azt javasolja, hogy napi 1000 milligrammot vigyünk be.