Oroszországnak kémkedő német hírszerzőt tartóztattak le

Hírek2022. dec. 22.MTI

Oroszországnak folytatott kémkedés gyanúja miatt letartóztatták a német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) egy munkatársát - közölte csütörtökön a szövetségi legfőbb ügyészség.

A közleményben Carsten L. néven szerepeltetett gyanúsított az eddigi nyomozati adatok szerint az idén átadott egy orosz hírszerző szolgálatnak államtitoknak minősülő információkat, amelyekhez a BND-nél folytatott munkája révén fért hozzá.

A hazaárulással gyanúsított német férfi őrizetbe vételét december 16-án rendelte el a szövetségi legfőbb bíróság nyomozási bírája. Szerdán fogták el. Átkutatták az otthonát és az irodáját. Házkutatást tartottak egy másik ember otthonában és munkahelyén is. Róla nem közöltek adatokat. Csütörtökön a nyomozási bíró elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását.

Az ügyészség a BND-vel szoros együttműködésben folytatja az eljárást - áll a közleményben.

Bruno Kahl, a külföldi hírszerzésért felelős nemzetbiztonsági szolgálat vezetője az esetről tett sajtónyilatkozatában ismertette, hogy a feltételezett kémkedést belső vizsgálattal tárták fel, és amikor a gyanú beigazolódott, azonnal értesítették az állam elleni bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészt.

A BND vezetője hozzátette, hogy részleteket nem közölhet. A legnagyobb visszafogottság és diszkréció szükségeltetik, hiszen Oroszország esetében a hatóságoknak olyan szereplővel van dolga, amelynek "gátlástalanságával és erőszakra hajlandóságával is számolni kell" - fogalmazott Bruno Kahl.