Orrhosszal nyerte Zelenszkij pártja az ukrán parlamenti választást

Hírek2019. júl. 21.MTI

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mögött álló Nép Szolgája (Szluha Narodu) párt toronymagasan nyerte a vasárnap megtartott előrehozott parlamenti választást Ukrajnában az esti urnazárás után közzétett első exit-poll adatok alapján. Nyugaton is elismert közgazdász lehet az új kormányfő.

Az úgynevezett "nemzeti exit-poll" felmérés szerint a Nép Szolgája pártra a választáson résztvevők 43,9 százaléka szavazott.

A második helyen a Moszkva-barát politikusokból álló, Viktor Medvedcsuk által irányított Ellenzéki Platform - Életért párt végzett 11,5 százalékkal. 

Harmadik lett Petro Porosenko volt elnök Európai Szolidaritás nevű pártja 8,9, negyedik a Julija Timosenko volt kormányfő vezette Haza (Batykivscsina) 7,6, ötödik pedig Szvjatoszlav Vakarcsuk rockénekes Hang (Holosz) nevű pártja 6,3 százalékkal. 

Zelenszkij az exit-poll eredmények ismeretében bejelentette, hogy tárgyalni hívja Vakarcsukot, és egyebek mellett a leendő miniszterelnök személyéről kíván vele megbeszélést folytatni.

Az ukrán elnök újfent hangsúlyozta, hogy nem politikust, hanem gazdasági szakembert szeretne látni a miniszterelnöki poszton, olyan személyt, akinek a nyugati országokban is tekintélye van.
Zelenszkij hangsúlyozta, hogy az eredmény, amelyet pártja elért, nem pusztán nagy bizalom a választó részéről, hanem nagy felelőség is. Közölte: prioritásaik változatlanok, vagyis a háború befejezése a Donyec-medencei válságövezetben, az orosz, illetve szakadár fogságban lévő ukrán foglyok hazatérésének elérése, valamint a korrupció elleni küzdelem.

Ígértet tett arra, hogy az egyik első törvényjavaslat, amelyet az új parlament a napirendjére tűz, az az államfő leváltását szabályozó eljárásról szóló előterjesztés lesz.

Utalást tett arra, hogy a helyhatósági választások előre hozására is készül. 
 "Ma a csapatunk pihenhet, de nem sokat, mert holnaptól dolgozni kell. Ami pedig a helyhatósági választásokat illeti, ne lazítsatok!" - tette hozzá.