Országos tisztifőorvos: még mindig emelkedik a járványgörbe

Hírek2020. nov. 30.MTI

Noha a járványgörbe - hasonlóan a többi európai országéhoz - még mindig emelkedik, a fertőzöttek számának növekedése lassul - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília azt mondta,

ha betartjuk a szabályokat, bízhatunk abban, hogy a járványgörbe rövid idő múlva kiegyensúlyozottá válik, "eléri a platót", és attól kezdve javuló tendenciáról számolhatnak majd be.

Elmondta, hogy a mintavételek száma elérte az 1 648 022-t, ebből majdnem 11 ezer volt az antigén-gyorsteszttel történt vizsgálat. Utóbbi tesztelési mód jelentősen felgyorsította a diagnózis felállítását - tette hozzá.

Müller Cecília elmondta, hogy a hétfői adatok szerint 63 860 ember tekinthető gyógyultnak, az elmúlt napon 8223-mal nőtt a számuk, így magasabb a gyógyultak száma, mint az új fertőzötteké. Ez "óriási eredmény" - jegyezte meg. Kitért arra, hogy a járványhelyzet értékelésénél nem pusztán az "abszolút számok" lényegesek, hanem a tendenciát, az arányokat is figyelembe kell venni.

Megismételte, koronavírus-fertőzésből gyógyultnak az tekinthető, aki három egymás utáni nap tünetmentes, és letelt a tünetek megjelenésétől számított tíz nap. Ebben az esetben nincs szükség újabb, úgynevezett "felszabadító" laboratóriumi vizsgálatra, az illető mehet közösségbe. Ha valaki kórházi kezelésre szorult, őt a kezelőorvosa nyilvánítja gyógyulttá, figyelembe véve az összes egészségi mutatót. Ha valaki otthonába bocsátható, és fennáll a tünetmentesség is, szintén nincs szükség újabb laborvizsgálatra.

Az országos tisztifőorvos elmondta azt is: a kórházban ápoltak száma még jelentős, 7734-en szorulnak a koronavírus-fertőzés miatt egészségügyi ellátásra, 666-an vannak lélegeztetőgépen.

 Kérdésre válaszolva elmondta, a "járványkórház" fogalma mára értelmét vesztette, hiszen szinte valamennyi kórházban ápolnak már koronavírus-fertőzött betegeket, jelenleg 78 intézményben.

A legtöbb beteg a Debreceni Egyetem intézményeiben, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházban, a Borsod megyei kórházban, a Semmelweis Egyetemen és a Dél-pesti Centrumkórházban van.

Hozzátette: a betegek ellátásához szükséges képzések megtörténtek, a gyakorlati képzések jellemzően ott, ahol korábban is ápoltak koronavírus-betegeket. Mint mondta, a halasztható ellátások felfüggesztésével többletkapacitás nyílt, így van elegendő szakember, ágy, gyógyszer a Covid-betegek ellátásához.

 Müller Cecília megjegyezte: jelentős a többletterhelés az intézményeken, de Magyarországon minden rendelkezésre áll, és az egészségügyi ellátórendszer bírja ezt a terhelést.