Máig tisztázatlan öngyilkosság, maffiaszál a világ legrégebbi bankjánál

Elemzések2019. nov. 28.Sz.A.

A világ legrégebbi bankja, az olasz Banca Monte Paschi di Siena vezetőit szigorú börtönbüntetésre ítélték csalás miatt, de a korábbi kommunikációs igazgató furcsa „öngyilkossága” körüli rejtély nem oldódott meg. Az olasz bank fűnek-fának hitelezett, végül rekordveszteségek után államosítani kellett. Politikai és maffiaszálak sem hiányoznak a szövevényes történetből.

Bár példásan szigorú ítélet született a világ legrégebbi bankja, az 1472-ben alapított Banca Monte Paschi di Siena vezetőinek ügyében, a kedélyek mégsem csitulnak a rekordveszteséget felhalmozó, államosított bank körül. A toszkán bank vezetői azért kerülnek a rács mögé, mert a Deutsche Bank és a Nomura vezetőivel együtt eltitkoltak veszteséget, és hamis származtatott ügyletekkel manipulálták a mérleget. Az olasz törvényszék szerint a bankvezetők így próbálták eltitkolni a 2008 és 2012 között elkönyvelt hatalmas veszteséget, amely végül a bank államosításához vezetett.

A banknál elsősorban az éveken át tartó felelőtlen hitelkihelyezéseket próbálták származtatott ügyletekkel leplezni.

A toszkán banknál elkövetett csalások és kartellezések több bűnüggyel is összefonódnak, amelyek (főleg a Demokrata Párti) politikusokkal és a maffiával, sőt, sportklubok finanszírozásával is összefüggtek.

Összesen 13 bankvezetőt ítéltek el a három éve húzódó eljárásban: Michele Faissola, a Deutche Bank egyik korábbi vezetője, Sadeq Sayeed, a Nomura európai vezérigazgatója négy év nyolc hónap, Giuseppe Mussari a Monte Paschi korábbi elnöke pedig hét és fél év börtönbüntetést kapott. 

A (tudatosan) rossz hitelezések, valamint egy túl drága és felesleges bankfelvásárlás miatt a pénzintézet súlyos válságba jutott 2015-re, és csak a következő év végén megszavazott állami mentőcsomagnak köszönhetően élte túl a válságot.

A Paolo Gentiloni vezette szakértői kabinet összesen 20 milliárd eurót szavazott meg bankmentésre, ennek nagy része a toszkán banknak ment.

A bankot többször próbálták értékesíteni, de minden potenciális vásárló visszalépett, és a részvényesek tőkeemelése is csak a fennmaradáshoz szükséges összes töredékét tudta előállítani. A bankot végül államosították 2017-ben, és megkezdték a rossz hitelek leírását. Jelenleg még mindig 14,5 milliárd euró a rossz hitelek állománya, ami jelentősen nehezíti a 2021-re tervezett privatizációt – írja a The Economist.

A bank válságához kötődik egy rejtélyes haláleset is: Davide Rossi, a Monte dei Paschi kommunikációs igazgatója 2013 márciusában öngyilkosságot követett el, kiugrott sienai irodája ablakából.

Az olasz sajtóhoz eljuttatott utcai biztonsági kamera felvételei alapján azonban súlyos kétségek merültek fel az öngyilkossággal kapcsolatban: a rendőrségen feljelentést fontolgató Rossit valószínűleg kilökték az ablakon, és erőszakkal vehették rá búcsúlevelek megírására.

A rejtélyes körülmények között elhunyt David Rossi, a MPS kommunikációs igazgatója, és a bank korábbi elnöke, Giuseppe Mussari, aki hét és fél év börtönbüntetést kapott

A mindössze 41 éves kommunikációs igazgató halálával kapcsolatban több vizsgálóbíró is nyomozott, végül senki ellen nem emeltek vádat. Rossi családja kizártnak tartja az öngyilkosságot, és a mai napig nem tartja lezártnak az ügyet. A kommunikációs igazgatót egyébként nem vádolták meg az eljárás során, de a halála előtt nem sokkal írt segélykérő e-mailekből kiderül, hogy már kapcsolatban állt a rendőrséggel. 

Olasz sajtóértesülések szerint a bank még a pénzügyi válság után is rengeteg hitelt helyezett ki kifejezetten kockázatos vállalatoknak (politikai vagy maffiakötődésű cégeket is hiteleztek) hatalmas összegekkel, erején felül támogattak sportklubokat és a sienai önkormányzatot, valamint feltűnően sokat költöttek marketingre. A 2018 előtti tíz évben összesen 20 milliárd euró veszteséget hozott össze a bank, ahol az államosítás után teljesen lecserélték a vezetőséget.

A Monte Paschi di Siena Olaszország harmadik legnagyobb bankja, a megmentése elkerülhetetlen volt.