Kudarcba fulladt az ukrán ellentámadás? - térképen a háború

Elemzések2022. szept. 3.Dajkó Ferenc Dániel

Az ukrán ellentámadás eddig nem hozott áttörést Herszon megyében. Nem tudtak behatolni Herszon városába, sőt egyes helyeken az oroszok még vissza is nyomták az ukrán csapatok állásait. Az ukrán ellentámadás azonban gátat szabott az orosz előretörésnek a Donyec-medencében. Térképen az ukrajnai háború.

Nincs áttörés

Több mint 190 napja, azaz fél évnél is régebb óta tart az ukrajnai háború. A nyár nem hozott áttörést Oroszország számára, azonban pillanatnyilag úgy tűnik az ukrán ellentámadás sem váltotta be eddig a hozzá fűzött reményeket.

Rendkívül nehéz eligazodni a jelenlegi információ áradat közepette, hiszen szinte minden nap egymásnak ellentmondó hírek érkeznek, annyi azonban biztosan elmondható, hogy nagy elmozdulások nem tapasztalhatóak a frontvonalakon. Néhány kisebb település cserél időnként gazdát, illetve itt-ott néhány kilométert mozdulnak el a frontok, de áttörést most már hosszú hetek óta egyik fél sem tudott elérni.

Kifulladt az ellentámadás

A nyár közepén indított ukrán ellentámadás kezdetben erőteljesnek tűnő dinamikája gyorsan kifulladt. Habár az ukránok Oroszország közelgő összeomlását és a Krím visszafoglalását vizionálják ennek egyelőre nem látni a jeleit. Az ukrán ellentámadás Herszon város visszafoglalásáért indult. A várost az első hullámban viszonylag gyorsan megközelítette az ukrán hadsereg, az oroszok azonban azóta kétségtelenül meg tudták állítani az ukrán rohamot. Nyilván vitatott állítás, hogy Oroszország visszaverte-e az ellentámadást, de tény, hogy Herszon területére azóta sem hatoltak be az ukrán csapatok, sőt néhol még vissza is tolták pár kilométerrel az orosz erők az ukrán fegyveres erők állásait. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egyébként ezzel kapcsolatban épp szeptember 2-án, pénteken jelentette ki, hogy az ukrán ellentámadás nagyrészt kudarcba fulladt.

Még ha fenntartásokkal is kell kezelni ezt az állítást, a frontok jelenlegi állása azt bizonyítja, hogy van alapja a miniszter állításának. Az is biztos, hogy valódi orosz sikert csak az jelentene, ha támadásba tudnának lendülni, és át tudnák törni az ukrán vonalakat, ez azonban szintén nem történt meg.

Térkép a Herszon térségében zajló harcokrólTérkép a Herszon térségében zajló harcokról

Donyeckben nem haladnak az oroszok

Mindemellett az ukrán ellentámadásnak annyi haszna kétségtelenül volt a saját oldalukról nézve, hogy ennek köszönhetően az orosz offenzíva is kifulladt. A háború gócpontjának számító Donbasszból csapatokat kellet átcsoportosítaniuk Herszon térségébe, így Donyeck megye elfoglalása nem sokat haladt az elmúlt 1-2 hónapban. Az orosz fél eredményként csak néhány település elfoglalását tudja jelenleg felmutatni, illetve sikerként könyvelhető el, hogy benyomultak Bakhmut nagyvárosba, azonban a település csak nagyon kis részét tartják jelenleg az ellenőrzésük alatt. Ezzel szemben az ukrán erők sikeresen visszanyomták Sydorove térségében az orosz csapatokat a Donyec folyó túloldalára, aminek köszönhetően Kramatorszk és Szlavjanszk városok továbbra is biztonságban vannak.

Térkép a Donyec-medencében zajló harcokrólTérkép a Donyec-medencében zajló harcokról

Veszélyben az atomerőmű

Izgalmas a helyzet a fenti helyszíneken túl a Zaporizzsjai atomerőműnél. Az erőművet és környéket elvileg az oroszok uralják, azonban Ukrajna szerint az oroszok lövik az erőművet, míg az oroszok azt állítják az ukránok tüzelnek a nukleáris létesítményre. A helyzet rendkívül veszélyes. Most a helyszínre látogattak a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség képviselői, így talán konszolidálódhat az atomkatasztrófával fenyegető helyzet. Az ukrán hadsereg egyébként nemrég sikeres partraszállást hajtott végre az erőmű közelében, ami magában is jelentős haditény, de egyelőre úgy tűnik nem sikerült hídfőállást létrehozniuk és az oroszok visszaverték a támadást.

Közeleg a tél

Az, hogy a háború milyen irányba fog elmozdulni, jelenleg nem megjósolható. Ukrajna nagyban függ a nyugati fegyverszállítmányoktól. Ezek elmaradása esetén Oroszország gyors sikereket érhet el, ellenben ha továbbra is folytatódnak a fegyver transzferek az nagyon elnyújthatja a küzdelmet. Oroszország eközben mozgósít, kérdéses mekkora sikerrel. A tél közeledte mindent összevetve azonban az orosz félnek kedvezhet. Ukrajna egyre inkább kezd kifogyni az erőforrásaiból és a lakosságra iszonyú hónapok várhatnak ha beüt a hideg idő (ez persze még hónapokra lehet).

Az energiaválság miatt az EU-ra is egyre nagyobb nyomás nehezedik. Az európai lakosság orosz ellenes, Ukrajna párti lelkesedése vélhetően már most is csökkent, szembesülve az elhúzódó háború gazdasági következményeivel, de télen a fűtési szezon alatt feltehetőleg egyre kevésbé lesz népszerű az uniós szankciós politika, mindez pedig alapjaiban befolyásolhatja az európai politikusok hozzáállását akár a fegyver szállításokhoz is.