Öt fontos eredmény, amit a német uniós elnökség elért

Hírek2021. jan. 18.Sz.A.

Az EU életében egy nagyon nehéz időszakban, 2020 második félévében kifejezetten sikeres elnökséget zárhatott Németország. Kiemelendő a több mint 2 milliárd adag oltóanyagok lekötése, az oltások elkezdése, a Brexit megállapodás, valamint a hétéves költségvetés és a 750 milliárd eurós mentőcsomag tető alá hozása.

A német EU-elnökség eredményeiről tartott értékelést a Magyar Közgazdasági Társaság Európai Uniós Szakosztályának meghívására Klaus D. Streicher, Németország budapesti helyettes nagykövete.

A féléves elnökségről szóló összefoglalójában elsősorban a koronavírus járvány nyomán kialakult egészségügyi és gazdasági nehézségek kezelésére fókuszált.
A január elsején indult hétéves költségvetés Multiannual Financial Framework, a mentőcsomag Recovery Fund és a Next Genetarion megállapodásai azért is fontosak, mert az EU történelmében ez az első közös hitelfelvétel, 750 milliárd euró értékben.December végén, szinte az utolsó pillanatban sikerült a Brexit megállapodás elérése, így sikerült elkerülni Nagy-Britannia kiesését az Unióból. Ezen kívül 

  • az EU új klímapolitikaii célokat tűzött ki 2030-ra
  • megjelenik a közös agrárpolitikában a klímapolitika ( az agrárforrások akár 30 százaléka használható fel klímapolitikai célokra)
  • a digitális átállást erősítették, 
  • elfogadták digitális iránytű (Digital Compass) céljait 2030-ra,
  • a fiatalok munkába állásához új programokat indítottak el.

A portugál elnökségre maradt egyik legfontosabb feladat a nyugat-balkáni csatlakozás (Észak Makedónia és Albánia) csatlakozási tárgyalásainak előkészítésének folytatása - hangzott el az MKT fórumán.

A német elnökség alatt elért egyik legfontosabb eredmény kétségtelenül a vakcina szerződések tető alá hozása, illetve az első oltások megkezdése még december végén.

Bizottság eddig összesen 2,3 milliárd vakcinára szerződött le hat gyógyszergyártó nagyvállalattal - derül ki a Bizottság friss adataiból.

A legtöbb oltóanyagot, 600 millió adagot a Pfizer/BioNTech-től rendelték meg, a Curevac-tól 405 milliót, a Johnson and Johnsontól 400 milliót, a Sanofitól 300 milliót, a Modernától pedig 160 milliót.

Egyelőre a Pfizer és a Moderna szállított vakcinát, a következőkben a leghamarabb a Johnson and Johnson és az AstraZeneca oltóanyaga kaphatja meg a következő engedélyt az EU gyógyszerfelügyeletétől.

Erre többek között azért is szükség lesz, mert a Pfizer oltóanyagok szállításánál az elmúlt héten késések alakultak ki,