Ötéves csúcsra nőtt a vállalati felvásárlások értéke a régiónkban

Hírek2022. ápr. 11.MTI

Öt éve nem volt olyan magas a közép- és kelet-európai régióban az összeolvadási és felvásárlási (M&A) ügyletek értéke, mint tavaly - derül ki a Mazars pénzügyi tanácsadó és a Mergermarket közös idei tanulmányából.

A tanulmány szerint az ügyletek száma 32 százalékkal 889-re, értékük 41 százalékkal 67 milliárd euróra nőtt. A régió 2021-ben is megőrizte vonzerejét.

Magyarországon összesen 40 nyilvános M&A tranzakciót bonyolítottak le 549 millió euró összértékben tavaly.Michel Kiviatkowski, a Mazars pénzügyi tanácsadásokért felelős közép-kelet-európai vezetője a közlemény szerint hangsúlyozta: a régió erőssége a diverzifikált gazdaság: erős IT-szektor, növekvő középosztály, jelentős természeti erőforrások. Mindezek vonzó környezetet jelentenek az üzleti szereplőknek világszerte, nagy a nyomás, hogy alakítsák át ellátási láncaikat.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az ukrajnai invázió alaposan átrajzolja majd a térség realitásait.

A határokon átnyúló M&A tranzakciók volumene és értéke (Oroszországot is beleszámítva) 36 százalékkal nőtt, és elérte a 32,5 milliárd eurót, ami 2016 óta a legmagasabb éves tranzakciós érték. Az ügyletek száma 371 volt, 34 százalékkal több a megelőző évnél.
Magyarországgal kapcsolatban a jelentés kiemeli, hogy a piaci környezet ellentmondásos, a befektetések helyzete "nem mindig könnyű", a kormány visszaállamosított néhány korábban privatizált céget, és az M&A ügyleteket nem fogadják tárt karokkal. A "keleti nyitás" politikája keretében a kormány Kínával törekszik szorosabb kapcsolatra, és ösztönzi a kínaiak részvételét a nagy zöldmezős projektekben.

Gál Balázs, a Mazars Tanácsadási Üzletágának vezetője kiemelte:

Magyarországon a közepes ügyletek száma lecsökkent, néhány nagy és rengeteg kisebb, induló vállalkozásokat és korai növekedési fázisban lévő cégeket érintő tranzakció jellemzi a piacot.

A régióban változatlanul négy ország uralta a piacot: Lengyelország (192 ügylettel, 12 milliárd euróval), Oroszország (146), Ausztria (119) és a Cseh Köztársaság (86). Az ügyletek értékét illetően, Oroszország végzett az első helyen, 20,4 milliárd euróval, ami 15 százalékos növekedés 2020-hoz képest. Ausztriában 33 százalékkal 12,9 milliárd euróra nőtt a tranzakciók értéke. Csehországban az érték az előző évi négyszeresére, 10,3 milliárd euróra nőtt, de ez nagyrészt egy technológiai megatranzakciónak köszönhető. Lengyelországban 10 százalékkal 10,1 milliárd euróra nőtt az érték.